Snåljåpen i matbutiken: 9 tips inifrån

Hur tänker butiksägarna när de gör sina matinköp? Bär de på kunskaper och hemligheter som vi andra också kan dra nytta av för att spara pengar, när matpriserna skenar?
Häng med så dyker vi ner i godsakerna.

handla billigt i matbutiken - snåljåpen tipsar

1. Dyrare är inte alltid bäst

En kostsam missuppfattning är att ett dyrare matvarumärke alltid är av högre kvalitet och godare än butikens egna märken och lågprisvarianter. Men det är långt ifrån sanningen!

Butiksproffsen tipsar ofta om att deras lågprismärken och egna märkesvaror håller hög kvalitet till ett bättre pris, och det stämmer faktiskt väl med bland annat Råd & Röns tester. De testar noggrant varors kvalitet samt pris och smak – inte sällan hamnar det billigare märket i topp.

Är det ingen större smakskillnad mellan den billigare och dyrare, slå till! Vem vet, kanske hittar du en ny favorit i hyllan?

2. Tips från coachen

Lär dig din lokala butiks hemligheter och rutiner! Det är nog ett av de bästa tipsen om du vill bli en smartare konsument.

– Lär dig vilken dag din butik går genom färskvaruavdelningarna och sänker priset på de varor som har kort datum, eller till exempel ställer fram fruktlådor man kan fynda, råder Erik Nilsson, butikschef på Stora Coop Falun.

3. Jämför kilopriset

Alla älskar vi att göra fynd – känslan av att ha gjort ett bra köp är tillfredställande, men var på din vakt. Är den lilla ketchupflaskan på gaveln som är på extrapris verkligen så billig som butiken vill få dig att tro? Jämför kilopriset mot en större flaska av samma märke – sällan är den mindre fortfarande billigast! Glöm inte att butikernas fokus är att gå med vinst, inte välgörenhet.

4. Dyra bullar för mindre deg

Älskar du enkelheten med frysköttbullar? I så fall kanske du bör tänka om. Att köpa färska köttbullar som du sedan fryser in hemma kan spara dig en hel del pengar, kilopriset skiljer sig nämligen ofta enormt mellan frysta och färska köttbullar. Jämför varumärken, och passa på att köpa en påse till om det är extrapris.

5. Ofta bra efter

– Vissa butiker kan ibland ha frukt och grönt som lockvara i annonsbladet eller på skyltar utanför butiken. Ofta sänks priserna på frukt och grönt till helgen, och då är det läge att fynda!

Det menar Kristina Demasure på Tempo i Siljansnäs. Hon tycker också att man måste bli bättre på att våga handla hem varor med kortare datum. Och är det något man inte ska glömma så är det att varor ska hålla hög kvalitet fram till bäst före-datum, och ofta långt efter. Smaka och dofta är alltid en bra regel.

Läs också: 10 myter om datummärkning – vi reder ut missförstånden!

6. Kyligt som värmer lika bra i slutändan

– När priserna på frukt och grönt börjat skena är ett starkt tips att köpa fryst frukt samt frysta grönsaker och bär, då får du mer valuta för pengarna, tipsar Maria Winberg på ICA Supermarket Hagsätra. I slutändan skiljer det sig kanske inte så mycket i smaken.

Det kan bli stor skillnad i plånboken och det många faktiskt inte vet är att fryst frukt och grönt är minst lika nyttigt. De skördas när mognaden är som bäst och näringsinnehållet som allra högst. Så våga tänk om när det kommer till fryst!

7. Våga fråga

När du ger dig ut för att göra dina matinköp är det en stor fördel för dig som kund att våga fråga personalen. Personalen finns till för att hjälpa, och de flesta som jobbar i butiken brukar ha bra överblick över varor som nyligen kommit in till bra priser. Låt dem visa vägen till de bästa fynden!

8. Lugnt och metodiskt

Alla har vi varit där, oftast går vi in i butiken med en brådska som inte är till plånbokens fördel. Med hunger och stress skyndar vi fram och plockar på oss det vi brukar och är sugna på just nu, helt utan tanke på priset.

Men stopp och belägg! Handla med en ny approach, gå lugnt genom varje avdelning och leta extrapriser. Många gånger jobbar butiker med egna specialklipp som inte finns med i veckans annonsblad. Se dig noggrant om, så är chansen stor att du lyckas göra riktigt bra fynd.

Med det tillvägagångsättet kan du som en bonus kanske också lyckas undvika onödiga spontaninköp.

9. Fryssmart = matsmart

När åtråvärda och dyra färskvaror är på kampanj eller har nedsatt pris, passa på och köp! Du kan frysa in allt från kött, grädde, smör, standard-Bregott och bröd, till fördel för plånboken. Det du redan har hemma och inte kommer hinna äta upp kan du också frysa in, och ta fram när du behöver. På så sätt slipper du slänga fina varor och kronorna går inte förlorade.

Här kan du läsa vår guide till varor du kan respektive inte kan frysa in

Glöm inte de självklara reglerna

  • Köp inte något bara för att det är bra pris, fråga dig alltid: kommer du att få användning av varan?
  • Använd upp det du redan har hemma i matväg, skaffa en rutin att regelbundet kolla igenom kyl, frys och skafferi – på så sätt minskar du också matsvinnet och spar pengar. I svenska hem slängs det ca 59 kg mat per person och år – och för all den maten har vi betalat dyra slantar.
  • Få som vana att alltid kolla jämförpriset på varor av samma sort, då ser du oftast vad som är det bästa köpet.

Läs också: Dags att skörda (och frysa in!) dina tomater




Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar