10 myter om datummärkning – vi reder ut missförstånden!

Får butiker sälja utgångna varor, kan soja hålla för evigt och funkar det verkligen att frysa in grädde? Här slår vi hål på några vanliga myter om bäst före-datum.

datummärkning och bäst före

Med skenande matpriser är det många som vill börja spara in på matutgifterna. En vanlig miss är att man slänger mat som fortfarande går att äta, för att man tolkar den lilla tryckta datum-anvisningen fel. Här finns många kronor att rädda och vår miljö blir hjälpt på köpet. Vad kan du om datummärkning – testa dina kunskaper!

Sant och falskt om datummärkning

1. Bäst före-datum och sista förbrukningsdag är samma sak.

Falskt! Bäst före-datum är en märkning som anger att en varas kvalitet är som bäst före ett visst datum. Sista förbrukningsdag, däremot, är en markering för när det kan bli fara för hälsan att äta ett visst livsmedel. Till exempel sådana som är extra känsliga för bakterietillväxt, som köttfärs, rått kött och fisk. Rekommendationen är därför att alltid slänga den mat som passerat sista förbrukningsdag.

2. Bäst före-datum och sista förbrukningsdag gäller oavsett om förpackningen är bruten eller ej.

Falskt! Bäst före-datum och sista förbrukningsdag gäller enbart oöppnad förpackning. Öppnar du sedan en produkt är det förvaring och hygien som påverkar – låt smak och doft avgöra om livsmedlet är ätbart.

3. Ägg håller sig i regel flera veckor längre om du förvarar dem i kylen.

Sant! Märkningen på ägg utgår från förvaring i rumstemperatur, så när äggen förvaras i kylen brukar hållbarheten öka med flera veckor. Ett tips för att kolla ett äggs färskhet är att lägga det i ett glas med vatten. Om det sjunker är det färskt och ju närmre ytan det hamnar, desto äldre är det. Det behöver inte betyda att det är oätligt, kläck ägget och använd luktsinnet så vet du. Att förvara äggen med spetsen nedåt i kartongen är också ett bra tips för att öka hållbarheten.

4. Släng genast smaksättare som sojasås och fond när de passerat bäst före-datum.

Falskt! Sojasås innehåller mycket salt, som tidigare var den vanliga konserveringsmetoden, och kan därför, om väl försluten, hålla i flera år efter bäst före-datumet passerats. Även fond kan hålla i flera år, dock kan den tappa smak. Torkade kryddor som chili och örtkryddor håller även dessa i flera år. De tappar visserligen i smak, men här behöver du inte vara orolig när det gäller hälsan.

5. Du som konsument kan inte påverka hållbarheten på en vara – enbart datumet på förpackningen gäller.

Falskt! Sanningen är att mycket som vi konsumenter gör påverkar hållbarheten på det vi köper. Du kan bland annat öka hållbarheten på livsmedlet genom att korta perioden mellan inköp och inpackning i kyl, och även genom att planera rutten för din handling i butiken, där du tar kyl- och frysvaror sist. En bra kyl och att stänga kylen direkt efter sig bidrar också.

Läs också: Matens hållbarhet i frysen – så länge håller sig maten fräsch

6. Grädde och mjölk kan frysas in i upp till 3 månader trots kort datum.

Sant! Grädde och mjölk som inte kommer att gå åt eller som du köpt mycket av på extrapris kan du frysa in och sedan använda vid behov. Grädden bör dock enbart användas i matlagning, att försöka vispa den kommer inte vara någon idé då konsistensen ändrats.

7. Temperaturen i kylen kan påverka datummärkningens tillförlitlighet.

Sant! Kylskåpets temperatur kan spela stor roll för hållbarheten. Genom att ha en temperatur i kylen på runt +4 grader minskar du matsvinnet både gällande frostskador och hållbarhet.

8. Butiker får använda livsmedel vars bäst före-datum passerat som ingrediens i andra livsmedel som sedan säljs.

Sant! Butiken kan till exempel grilla en fläskfilé som frysts in innan bäst före-datumet passerat, för att sedan sälja den som grillad fläskfilé eller använda i en färdigrätt. Förutsättningen är enligt Livsmedelsverket att livsmedlet är felfritt.

9. Varm mat bör ställas in så fort som möjligt i kylen för att inte bli dålig.

Sant och falskt! Undvik att ställa in nylagad och för varm mat i kylen, värmen kan försämra hållbarheten på andra livsmedel då temperaturen i kylen ökar. Låt maten svalna en stund innan du ställer in den, efter att du ätit färdigt brukar vara en bra tumregel.

10. Smak och doft är ett gammalt och opålitligt sätt att avgöra om maten går att äta eller ej.

Falskt! Smak och doft är fortfarande de mest effektiva och användbara sätten att avgöra om mat bör slängas eller ej. ”Ofta bra efter” är en ny märkning som många producenter redan infört för att uppmana konsumenter till att just titta, lukta och smaka innan man bestämmer om maten skall slängas eller ej.

Några smarta hållbarhetstips!

Införskaffa en kylväska och några kylklampar som du förvarar hemma i frysen. Dem tar du sedan med när du ska handla och vet att du har ett längre avbrott innan du kommer hem till kyl och frys. Extra användbart under varma sommardagar och rötmånad då matvarorna är extra känsliga.

Bor du i ensamhushåll eller har liten förbrukning av vissa varor kan det ofta löna sig att ta en förpackning längre bak i hyllan eller kylen för att få en vara med längre bäst före-datum. Motsatt gäller om du ska använda hela produkten i närtid, då bör du inte ta det längre datumet. Konsekvensen blir då i stället att butiken får slänga överblivna varor, vilket i förlängningen leder till högre matpriser.

Illustration: Livsmedelsverket.

Läs också: Så knäcker du äggen på rätt sätt!


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar