Vad är skillnaden mellan bikarbonat och bakpulver?

Båda är jäsmedel för bakning och dessutom mirakelmedel för städning och trädgård. Bikarbonat och bakpulver – vad skiljer dem egentligen åt och kan den ena ersätta den andra?

bikarbonat eller bakpulver

Du följer ett recept, men inser att bakpulvret är slut. Men på skafferihyllan skymtar en förpackning bikarbonat – går det att använda istället för bakpulver? Svaret är ja, men det går inte att ersätta bakpulvret rakt av. Läs mer här nedanför vilka justeringar du behöver göra i receptet!

Bakpulver innehåller bikarbonat

Bakpulver används som bekant till bakning av framför allt bakverk som sockerkaka, kärleksmums och scones. Bikarbonat är en av ingredienserna i bakpulver, tillsammans med syra och stärkelse. Därför är bakpulver ett svagare jäsmedel än rent bikarbonat. Bikarbonatet och syran i bakpulvret reagerar i kontakt med vatten och jäsningsprocessen sätter igång. 

Då kan du byta ut bakpulvret

Bakpulver och bikarbonat är i stort sett utbytbara – men dimensionerna i receptet måste justeras. Ska det vara 2 tsk bakpulver motsvarar det 1 tsk bikarbonat. Men om du använder bikarbonat istället för bakpulver måste receptet innehålla någon form av syra, som citron, gräddfil eller filmjölk. Bakpulver innehåller nämligen syra, men rent bikarbonat gör det inte. 

Bra för rengöring

Både bikarbonat, som egentligen heter natriumvätekarbonat, och bakpulver är populära i husmorstips för rengöring, till trädgården och som putsmedel. Här har vi samlat våra bästa husmorstips som innehåller de populära ingredienserna: 


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar