8 saker du aldrig ska diska i diskmaskinen

Hur ligger det egentligen till – är det okej att köra kökskniven i diskmaskinen?
Här reder vi ut en gång för alla vilka husgeråd som inte passar för maskindisk utan mår bäst av handdisk.

Vad får man inte diska i diskmaskin?

Porslin och husgeråd där det står ”får ej diskas i diskmaskin” ska naturligtvis aldrig köras i diskmaskinen. Men ibland är det inte lika självklart vilka prylar som tål att maskindiskas. Här är vår lista på köksredskapen där handdisk är att föredra. 

1. Äldre porslin med dekor eller guldkant

Gammalt fint porslin som du ärvt eller köpt secondhand är inte anpassat för diskmaskinens värme och riskerar därför att spricka. Har porslinet en guld- eller silverkant kan det nötas bort i maskin. Äldre porslin är ofta tunt och skört och en tallrik eller kopp kan lätt få nagg om det stöter ihop med annan disk.

Dekorativa mönster på äldre porslin kan också nötas bort snabbt vid maskindisk. Rengör istället favoritporslinet för hand – utan hårda borstar och starka rengöringsmedel.

2. Redskap i trä

När träredskap, till exempel slevar, och skärbrädor i trä diskas i maskin riskerar träet att svälla och vrida sig. Det kan leda till sprickbildning. I sprickorna kan farliga bakterier från kött och kyckling samlas, och de är riktigt svåra att få bort.

Läs också: Rengör skärbrädan med citron

3. Köksknivar

Köks- eller kockknivarna du använder till matlagning blir slöare av att diskas i maskin. Saltet i disktabletten eller maskinsalt du själv tillsatt är boven i dramat. För att kniven ska behålla sin vassa egg bör du handdiska den. 

Det finns dessutom en risk att någon skär sig på knivseggen när maskinen plockas ur efter disk. Vanliga bordsknivar är dock inga problem att stoppa i bestickkorgen för en ordentlig maskinrengöring. 

4. Non-stick-beläggning

Ibland står det att kastruller, grytor och stekpannor med non-stick-beläggning kan diskas i maskin, men kombon av värme och diskmedel kan i längden slita onödigt mycket på beläggningen. När det bildats sprickor i ytan kan giftiga toxiner frigöras och då är det dags att byta ut stekpannan. 

För att förlänga livslängden på köksredskap med non-stick-beläggning är det därför bättre att diska dem med diskborste och diskmedel. 

5. Kristall

Ta varsamt hand om dina vackra kristallglas och skålar – de är inte gjorda för maskindisk utan riskerar att tappa sin glans. Diska dem istället försiktigt för hand. 

6. Gjutjärn

Fettlagret, eller beläggningen, på gjutjärn förstörs av diskmedlet och det varma vattnet i diskmaskinen. Rengör istället gjutjärnspannan för hand, och se till att torka av den noggrant så att den inte blir rostig av fukten. Använd dock inte diskmedel, det förstör också fettbeläggningen. Sköter du din gjutjärnspanna rätt kan den hålla i generationer! 

Läs också: Så tar du bort rosten i gjutjärnspannan

7. Koppar och mässing

Vid kontakt med fukt oxiderar koppar och dess blanka yta blir mattare, mörkare och fulare. Samma sak gäller för mässing – som till stor del är gjord av koppar. Undvik därför diskmaskin för föremål i koppar eller mässing. 

Här är våra bästa knep för att putsa mässing skinande rent. 

8. Termosmuggar

Det kan vara lockande att ställa in en termosmugg som luktar gammalt kaffe i diskmaskinen, men faktum är att termosen riskerar att tappa sin värmeisolerande förmåga av det. Det beror på att vattnet kan råka komma in mellan de isolerande lagren i muggen.

Men hur ska man rengöra en illaluktande termosmugg då? Det finns ett bra knep! Fyll termosen med vatten och ett par matskedar bakpulver och låta stå över natten. Skölj sedan ur termosen grundligt morgonen därpå. Då känns termosmuggen som ny igen.

Glöm inte! 

Ta bort etiketten från flaskan eller din nya kopp eller assiett innan du ställer in den i diskmaskinen. Den klistriga etiketten löses nämligen upp av värmen och kan ställa till med problem om den fastnar i hålen i spolarmarna eller i pumpen. Dessutom kan övrig disk bli mindre ren, när delar av etiketten fastnar på den.

Källa: Bosch home, Råd & Rön


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar