I oroliga tider är det inte konstigt att många vill veta vilken mat som har längst hållbarhet. I händelse av krig eller katastrof kan tillgången till mat och vatten sina, och det är därför viktigt att vara förberedd. Som privatperson är man vid kris eller krig ansvarig för att kunna klara sig utan samhällsservice (som matbutiker, el och rinnande vatten) i minst en vecka. Ett sätt att förbereda sig är att se till att ha mat hemma i skafferiet. Till exempel kan man köpa hem konserver med lång hållbarhet, frystorkad mat och torrvaror. Och när du preppar, tänk på att det ska räcka till hela hushållet!
Lista på konserver med lång hållbarhet
Här är några av de konserver som har längst hållbarhet, ibland flera år. Tänk på att välja konserver som tål att förvaras i rumstemperatur.
- Tonfisk
- Makrill i tomatsås
- Krabba
- Laxbullar
- Korv
- Skinka
- Köttfärssås
- Köttbullar
- Ravioli
- Chili con carne
- Ärtsoppa och andra soppkonserver
- Ärtor
- Ätfärdiga linser
- Ätfärdiga bönor
- Tomater
- Majs
- Kokosmjölk
- Kokosgrädde
- Mjukost
- Ananas-, päron- och andra frukt- och bärkonserver
Frystorkad mat
Något som har riktigt lång hållbarhet är frystorkad mat – en burk med frystorkad mat kan hålla upp emot 25 år! Enportionspåsar håller kortare än så, men länge ändå: mellan 5–7 år är vanligt.
Bäst före-datumet en rekommendation
Många varor, särskilt konserver, frystorkad mat och torrvaror, kan hålla betydligt längre än det angivna bäst före-datumet. ”Bäst före” är en rekommendation och betyder inte ”dåligt efter”. Titta, smaka och lukta för att avgöra om maten fortfarande går att äta.
Bunkra lite i taget
Att preppa kan vara dyrt om man bestämmer sig för att införskaffa allt på en och samma gång. Istället för att köpa massor av konserver och torrvaror direkt, kan du köpa en extra konservburk varje gång du handlar. Då bygger du sakta men säkert upp ett förråd med mat med lång hållbarhet.
Viktigt med vatten
Se till att du också har vatten hemma redan innan krisen slår till, då förutsättningarna för att ha tillgång till vatten snabbt kan ändras. Du kan till exempel ha en dunk med vatten stående i förrådet eller skafferiet. Vatten har lång hållbarhet men det är ändå bra att byta ut vattnet regelbundet – lukta och smaka lite för att avgöra vattnets kvalitet. Om du är osäker på om vattnet fortfarande är drickbart kan du koka vattnet innan du dricker det.
Källor: MSB, Krisinformation.se, Livsmedelsverket, Bered.nu
Läs också: Matens hållbarhet i frysen – så länge håller sig maten fräsch