Att laga mat i en rostig stekpanna eller gryta är inte speciellt kul. Men som tur är går det att ta bort rosten på ett superlätt sätt.
Ta bort rost – enkla knepet!
Först kan du börja att försöka ta bort rosten med hett vatten och skrubba rent med en diskborste.
Om rosten fortfarande sitter kvar efter det här kan du prova att smörja in pannan med naturell olja efter din vanliga rengöring. Ta bort oljan med papper eller handduk (men ta inte mormors fina handbroderade handduk, rost färgar av sig!). Upprepa sedan proceduren med att smörja in och torka tills all rost är borta.
Så här rengör du din gjutjärnspanna
Det viktigaste att veta när du ska göra rent din panna är att du aldrig ska använda diskmedel! Skrubba istället rent gjutjärnspannan eller grytan med en diskborste och varmt vatten. Det här räcker och gör din gjutjärnspanna ren. Glöm inte bort att torka ordentligt efteråt, om pannan är blöt eller fuktig kan det börja rosta igen.
Tänk på att en gjutjärnspanna kan hålla i flera generationer om du sköter den rätt. Här är tre saker du aldrig får göra med din stekpanna!
Läs även: 13 smarta husmorsknep som underlättar i vardagen
Källa: Grillkung.se