13 smarta husmorsknep som underlättar i vardagen!

Unken doft i tvättmaskinen, irriterande kaffefläckar på mattan och totalt kaos i garderoben. Vår webbredaktör Sara Åhlström har samlat tretton favorithusmorstips för en enklare vardag! Varsågod!

husmorstips i vardagen

1. Nystruket med isbitstricket!

Trött på att stryka dina kläder? Släng några isbitar bland kläderna i torktumlaren och kör ett program. Kombon isbitar och värme gör att de skrynkliga kläderna ångas, och ser alldeles nystrukna ut! Smart och effektivt!

2. Så gör du eko-snällt sköljmedel 

husmorstips handdukar

Sköljmedlet man köper innehåller skadliga medel för såväl männi­ska som miljö. Så satsa på eget ekovänligt sköljmedel i stället. Ättika och några droppar eterisk olja är allt du behöver. En bonus är att ättika hjälper till att hålla tvättmaskinen ren!

Det här behöver du:

  • 2 dl 24 % ättika
  • 5 dl vatten
  • 5–7 droppar eterisk olja

Gör så här:

Blanda ättikan med vatten. Addera några droppar eterisk olja om du vill att kläderna ska dofta gott. 

Förvara i en glasflaska och skaka före användning. När det är dags att tvätta häller du i två matskedar i tvättmaskinens sköljmedelsfack. Klart!

3. Få avokadon att mogna snabbt! 

husmorstips banan avokado

Lägg en avokado och en mogen banan i en papperspåse. Den mogna bananen utsöndrar eten, en gas som gör att frukt mognar fortare. Påsen bevarar gasen och skyndar på processen för avokadon. Det här knepet gör att avokadon mognar på 1–2 dagar, så håll den under uppsikt.

4. Trolla bort kaffefläckar

Kaffefläckar på mattan får du enkelt bort genom att först suga upp vätskan med hushållspapper. Blanda sedan två koppar varmt vatten med en matsked vitvinsvinäger och en matsked diskmedel. Ta en ren trasa och gnugga blandningen på fläcken, ta lite i taget. Upprepa tills fläcken är borta. Ta bort blandningen genom att badda en ren trasa med kallt vatten och gnugga. Låt torka!

5. Magiska äggtricket

Går äggen sönder när du skalar dem? Skölj ditt kokta ägg i kallt vatten. Knäck det försiktigt mot köksbordet eller köksbänken. Rulla det några gånger mot ytan. Sedan är det superlätt att skala.

6. Insekter i lacken

husmorstips bil

Insekter kan vara svåra att bli av med på billacken. ”Mjuka upp” dem i förväg innan du kör bilen i biltvätt. Lägg en våt kökshandduk över de delar på bilen där insekter fastnat. Ta bort handduken efter någon timme. Dags för biltvätt. Insekterna försvinner direkt!

7. Vik rätt!  

Vik kläderna rätt och få ordning i garderoben! Rulla ihop kläderna och lägg dem i vertikalt läge. Tada! Nu hittar du plötsligt mycket lättare! 

8. Ättika är knepet! 

Luktar det unket i bilen? Ställ ett glas med ättika i bilen över natten. Ättikan neutraliserar alkaliska ämnen i luften. 

9. Rödvinsknepet! 

husmorstips rödvin

Spillt rödvin? Agera fort! Strö ut rikligt med salt på fläcken. Låt verka i cirka 30 minuter, skrapa sedan bort saltet. Ett annat knep, som funkar på bomullstyg, är varm mjölk. Sjud mjölk, ta av kastrullen från plattan och låt svalna. Lägg ner delen av det nedfläckade tyget i mjölken. Låt dra i cirka 30 minuter. Avsluta båda knepen med att tvätta plagget i tvättmaskin. 

10. Rengör silver med ketchup

Putsa silver med ketchup. Ja, du läste rätt! Häll några droppar ketchup på en bit hushållspapper, gnid in i dina silverföremål. Låt verka i 15 minuter och putsa sedan med hushållspapper. Skölj bort. 

11. Få fin fasad på enklaste vis 

Rengör fasaden med din trädgårdsslang. Börja med att spola väggen. Applicera sedan ett vanligt rengöringsmedel och låt det verka ett tag. Använd en borste för de smutsigaste partierna. Spola sedan av väggen med ett jämnt tryck från trädgårdsslangen. 

12. Skinande rent! 

Rengör rostfritt stål i köket med vatten, ättika och olivolja. Doppa en fuktig disktrasa i lite ättika och torka av ytan du vill göra ren. Torka sedan av ättikan med en ren bomullstrasa och doppa den rena trasan i lite olivolja och torka igen. Vips, skinande rent! 

13. Städa kattlådan rätt!

Rensa kattlådan varje dag. Rengör kattlådan ofta, minst en gång i veckan. Skura med hett vatten. Undvik rengöringsmedel som doftar citron, katter är känsliga för dofter. Byt kattsanden ofta! Ställ sedan lådan på rätt plats, inte i anslutning till mat och vatten.

Läs också: 5 geniala husmorstips för din trädgård!


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar