5 smarta sätt att använda stålull – som du inte kände till!

Stålull, eller Svinto, är bra till så mycket mer än att skura kastruller! Här räknar vi upp fem otippade användningsområden.

stålull

Svinto, gjord av finspunnen stålull och ren såpa, är välkänd för sin effektiva förmåga att ta bort ingrodd smuts på kastruller. Men det är dags att ta fram den ur gömman i köksskåpet, för visste du att du kan använda den till massor av andra bra grejer? Här listar vi smarta hacks med stålull.

1. Låt trädgårdsredskapen skina

Spadar och andra metallverktyg i trädgården blir snabbt smutsiga, repiga och rostiga. Rostfläckarna kan du gnugga bort med stålull. Smörj sedan in redskapen med en vegetabilisk olja från köket, till exempel rapsolja. Använd dock inte stålullen på rostfritt stål, det kan påskynda rosten.

2. Ta bort rost från cykeln

Doppa en bit Svinto i vatten och polera bort rosten på din gamla cykel. Och vips – nästan som ny igen!

3. Patinera trä

Ge trämöblerna en snygg vintagelook med en hemgjord bets av Svinto (som du spolat bort såpan ifrån) eller ren stålull.

Så här gör du: Ta en stor tuss stålull och lägg i en glasburk med ättika. Ju längre det får stå, desto mörkare blir betsen. Stryk sedan på blandningen på träet i ett svep, med en mjuk kökssvamp. När du är nöjd med nyansen, torka bort överflödet med en torr trasa. Efterbehandla med schellack för att få en tåligare yta.

4. Avlägsna målarfärg

När du vill få bort rester av gammal målarfärg från trä eller behöver rugga upp ytan inför ommålning är stålull ett bra hjälpmedel som repar mindre än sandpapper.

5. Rengör gummistövlarna

Svårt att få bort leran från stövlarna? Gör dem blänkande rena igen med en bit Svinto, doppad i vatten.

Det ska du inte använda Svinto till:

Det finns olika varianter av stålull, som är av olika grovlek. Den mest kända varianten – Svinto (som även innehåller såpa) – bör inte användas på mjuka ytor, rostfritt stål (till exempel diskbänken), aluminium, fönsterglas, teflon, mässing och plast. Till känsligare ytor passar istället extra fin Trollull bättre.

Läs också: Slipp sladdhärvorna med busenkla knepet!


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar