Listiga tvättknepen som alla borde testa

Tvättstugan är kanske inte svenskarnas favoritrum, såvida man inte älskar att tvätta såklart. Med smarta knep går dina ”måsten” lite smidigare. Vi i Villa listar tipsen.

tvättknep

Tvättberget växer sig större och större och tar aldrig slut, känner du igen dig? Med en stor familj hör det inte till vanligheterna att tvättmaskinen är igång varje dag. Men behöver verkligen alla plagg tvättas, eller räcker det med en uppfräschning? Att ånga eller steama plaggen är ett smart alternativ för att spara både tid och energi. 

Vädra kläderna ofta, och tvätta bara när du verkligen behöver. Här är fler smarta tvättknep som gör gott för miljön och underlättar vardagspusslet.

1. Skrynkelfria kläder med is 

Vill du undvika skrynkliga kläder? Testa att lägga en iskub i torktumlaren nästa gång du använder torktumlaren eller låt kläderna torka i ett fuktigt badrum. Här kan du se hur du går tillväga.

2. Få koll på strumporna

Strumporna lyckas på något sätt alltid försvinna i tvätten. För att undvika det kan du lägga alla strumpor i en tvättpåse eller sätta ihop dem med en klädnypa.

3. Blek enkelt dina kläder 

Ättikan har många fördelar och har länge använts för klassiska husmorsknep. Har du till exempel en vit t-shirt som blivit dassig och behöver fräschas upp kan du prova att tvätta den med lite ättika i tvättmaskinen eller för hand. Syran i ättiksspriten fungerar nämligen som ett milt blekmedel.

4. Ge nytt liv åt dina skor

Är dina vita skor inte längre så vita eller har de börjat lukta illa? Då kan det vara en idé att tvätta dem. Tänk dock på att alla skor inte klarar av att tvättas i maskinen. Ta bort grus och skosnören och kom ihåg att skorna ska lufttorka efteråt. Låter du dina sneakers torka i torkskåp eller torktumlare kan formen på skorna förstöras och även limmet som håller ihop dem. 

Visste du att du även kan testa att hälla bikarbonat i skorna över natten om de luktar illa? Dammsug upp resterna och lukten är borta! 

5. Miljövänligt alternativ till sköljmedel

Kanske har du grillat korv med din favoritjacka på dig eller lämnat den blöta handduken från gymmet i tvättkorgen? Ättika fungerar utmärkt som sköljmedel och hjälper dig att få bort den dåliga lukten samtidigt som det ses som ett bättre alternativ för miljön.

Så använder du ättika som sköljmedel 

Ta fram en flaska och blanda ihop 2 dl ättiksprit (12%), 3 dl vatten och lite eterisk olja om du vill att tvätten ska dofta extra gott. Häll sedan ungefär 2 matskedar i sköljmedelsfacket och tvätta som vanligt.

Tips! Med ättika kan du också ta bort svettlukten från dina träningskläder. Spraya lite ättika på dina plagg och låt verka en stund innan du stoppar plagget i tvättmaskinen. 

6. Starta tvätten på distans

På många nya modeller kan du styra tvättmaskinen via mobilen. Få en notis när tvätten är klar eller starta maskinen när du är på väg hem från jobbet. Smart!

Tips att tänka på när du tvättar

Knäpp upp skjortan

För att undvika att skjortknapparna förstörs är det bäst att knäppa upp skjortan innan du slänger den i tvättmaskinen. Blixtlås ska däremot alltid stängas för att inte riskera att tänderna förstör andra plagg.

Fyll hela maskinen

Tänk på att inte tvätta halvfulla maskiner. Fyll hela maskinen för att spara energi, men kom ihåg att inte lägga i för mycket kläder så att den blir överfull. Då riskerar du istället att kläderna inte blir rena. 

Överdosera inte tvättmedel

Ett vanligt misstag som många gör är att överdosera tvättmedel. Faktum är att det behövs mindre än vad du tror. På nya tvättmaskiner finns autodosering vilket gör att maskinen själv doserar rätt mängd tvättmedel för dina plagg.

Låt tvättens självtorka

Ibland behöver man nyttja torkskåpet och torktumlaren, men om du har möjlighet är det allra bäst att låta tvätten självtorka. På så sätt sparar du energi och gör mindre slitage på dina plagg. 

Läs också: 5 smarta sätt att använda stålull – som du inte kände till!


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar