Tvätta rätt och få kläderna att hålla längre – 6 smarta tips

Trött på slit och släng? Genom att förbättra dina tvättvanor kan du behålla kläderna du gillar längre, och bli snällare mot miljö och plånbok. Så här undviker du att plaggen krymper och tappar färg.

Att vårda sina kläder känns helt rätt i tiden. Men att misslyckas med tvättningen och att kläderna tar skada är tyvärr vanligt. Så varför inte bli bättre på det och lära sig hur man bäst tar hand om olika textilier och material?  

Här delar Mats Haglund, produktexpert på LG Nordic Home Appliances, med sig av sex praktiska tips för att förlänga klädernas livslängd och för att göra vardagstvättandet mer hållbart:

1. Rädda ullplaggen

Tvätta ullplagg varsamt i rätt temperatur med särskilt ulltvättmedel för att undvika krympning. Om olyckan är framme och plagget krymper, blötlägg plagget i kallt vatten med en mild, ullvänlig tvål i ungefär 10 minuter. Det gör att fibrerna i ullplagget löses upp. Häng eller lägg sedan plagget på en sval plats. Därefter kan du sträcka ut plagget till dess ursprungliga dimensioner och låta det torka. Processen kan behöva upprepas innan plagget helt återgår till sin originalstorlek.

2. Vädra kläderna

Kläder som bara använts en dag och är utan fläckar behöver sällan tvättas. Istället kan du låta dem vädra utomhus eller använd ett ångklädskåp. Har du inte tillgång till ett sådant kan du smidigt ångstryka kläder genom att hänga in dem i badrummet när du duschar.

3. Tvätta i lägre temperaturer

Våga gå utanför din trygghetszon och tvätta dina kläder i en lägre temperatur. Det sparar energi samtidigt som det hjälper till att bevara färgerna på dina kläder.

4. Använd torkbollar för kortare tid i torktumlaren

Det är ett gammalt knep att använda tennisbollar för att torka duntäcken- och kuddar. Något som blivit mer populärt senaste tiden är torkbollar i ull, som faktiskt minskar torktiden. Dessutom mjukgör de tvätten och minskar statisk elektricitet, och du kan doftsätta torkbollarna med några droppar doftolja.

5. Tvätta insidan på tvättmaskinen

Tro det eller ej, tvättmaskinen behöver också regelbunden rengöring. För att kläderna i din tvättmaskin ska bli så rena som möjligt, är det viktigt att avlägsna ansamlingar av tvättmedel och gammalt ludd. Använd en mikrofibertrasa och en blandning av diskmedel, ättika och vatten för en miljövänlig rengöring. På de flesta av dagens tvättmaskiner finns det ett dedikerat rengöringsprogram för att göra rent i trumman på din tvättmaskin och det rekommenderas att köra det programmet en gång i månaden för att hålla din maskin ren och fin.

6. Tvätta liknande kläder tillsammans

Sortera kläderna innan tvätt för att undvika onödigt slitage. Läs tvättlappen på plagget innan den stoppas in i maskinen för att säkerställa att den sorteras rätt och inte skadas under tvätt. Strumpor och jeans, till exempel, kräver olika behandlingar och olika tvättprogram.

Källa: LG Electronics

Läs också: Så tyder du tvättråd och symboler


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar