Så dyr är en vattenskada

Det inträffar över 100 000 vattenskador i bostäder varje år, och oftast uppstår de i badrum och kök. Så här mycket kan det kosta om du har oturen att drabbas.

Undvik en dyr vattenskada

De senaste årens många översvämningar och skyfall har ökat hushållens medvetenhet om konsekvenserna av vattenskador. Allt fler hör av sig till försäkringsbolagen för att undersöka hur just deras hus står rustat.

– Vi har sett ett ökat antal besiktningsförfrågningar, framför allt bland villaägare, säger Maria Öhman, enhetschef skador och skadeförebygg på Länsförsäkringar.

Men det är inte bara regn och oväder som kan orsaka vattenskador. De vanligaste skadorna sker i våtrum via ytskikt och läckage på vattenledningar, avloppsrör och värmesystem som är äldre än 20 år, samt i kök via läckande rör och kopplingar. 

– Ofta beror detta på åldersrelaterade orsaker som korrosion och slitage, fortsätter Maria Öhman.

Förebyggande åtgärder

En viktig sak att tänka på vid installation är att alltid anlita en VVS-installatör som är auktoriserad av Säker Vatten. Men om du vill öka säkerheten och minimera risken för en vattenskada kan det även vara klokt att installera en fixtur med läckagebox och tätningsmanschett. Det skyddar mot droppande rör och ledningar under en längre tid. 

Grohe Rapid SL är ett fixtursystem för en vägghängd toalett, som antingen kan byggas in i en regelvägg eller placeras framför en tegel- eller regelvägg.  

I köket är det smart att montera ett vattenlarm i diskbänken, som varnar när det skett ett läckage. Då hinner du agera innan det blir till en skada.

Så dyrt kan det bli

Det är angeläget att upptäcka en fuktskada i tid. Förutom att en skada kan orsaka hälsoproblem på grund av mögel, kan det bli väldigt dyrt. 

– Delar av bostaden kan behöva rivas, boende kan tillfälligt behöva flytta och vardagen påverkas kraftigt. I slutändan kan en genomsnittlig vattenskada kosta cirka 80 000 kr, vilket resulterar i att försäkringsbolagen behöver betala ut miljardsummor i ersättning varje år, säger Maria Öhman.

Läs också: Hjälp – det svämmar över! Så skyddar du huset


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar