Hjälp – det svämmar över! Så skyddar du huset

Regn som öser ner kan orsaka stora skador på ditt hus. Detta kan du göra för att vara förberedd!
översvämning

Kraftiga skyfall blir vanligare och kan orsaka stora skador på husen. Störst är risken i städerna där asfalterade ytor varken fördröjer eller suger upp vattnet. Gatubrunnar och dagvattensystem blir snabbt överfulla och vattnet kan svämma upp genom källarens avloppsbrunnar. Regnvattnet kan rinna in genom husets grundmur, väggar, fönster och garageport. Så här kan du skydda ditt hus.

Vid översvämning – tänk på att

 • Stanna hemma. Följ nyheterna. Blir det riktigt kraftiga oväder kan vattenmassor dra med sig bilar och annat så att det kan vara farligt att vistas ute, myndigheterna kan besluta om evakuering. 
 • Var noga med hygienen! Smutsigt avloppsvatten innehåller mycket bakterier.  
 • Fotografera skadorna i källaren, så du kan använda bilderna vid en skadeanmälan. 
 • Kontakta ditt försäkringsbolag och bolaget som ansvarar för vatten och avlopp. 

När vattnet svämmar in

 • Stäng av strömmen! Men se till att du har ett torrt fungerande eluttag ifall du behöver använda pump. Efter översvämningen bör du be en elektriker att kontrollera om det är säkert att slå på strömmen igen.
 • Pumpa bort vattnet från källaren, så att det kan rinna ut till gatubrunnen (om det går). 

När skyfallet är på väg

 • Täta källarens ventilationsöppningar och lägg tunga vikter, t ex sandsäckar, över toalettstol och golvbrunn, så vattnet inte tränger upp. Du kan också lägga en gummimatta och träskiva över golvbrunnen, med en stötta mot taket över.
 • Bygg vallar runt källarens trappa, dörrar och fönster samt vid garageport och -­nedfart för att motverka att vattnet rinner in utifrån. 
översvämning i huset
Foto: Istockphoto

Förebyggande åtgärder

 • Täta. Laga sprickor i ytterväggar och källargolv, och kontrollera att fönstren är täta.
 • Förvara säkert. Lägg saker du förvarar i källaren i plastbackar och ställ dem inte på låga hyllor. Förvara inga värdesaker eller maskiner där. 
 • Bygg ett tak över källartrappan.
 • Vattentåligt golv. Lägg gärna in ett fukttåligt golv i källaren, helst klinkers.
 • Säkra golvbrunnen i källaren. För att inte vatten från gatuledningen ska ta sig in kan du installera en backventil som stoppar vattenflödet. Andra alternativ är självstängande eller manuella golvbrunnar. Alla behöver dock ses till regelbundet så att de inte sätts igen. 
 • Förbered rännor och stuprör. Kontrollera att löv eller annat inte har satt igen hängrännor och gallret på gatubrunnen. Led bort regnvattnet från husgrunden. 

Bra grejer att ha hemma

 • Dränkbar pump. Skaffa en som tål smutsvatten, och har stor kapacitet och förlängningssladd som kan kopplas till ett torrt eluttag. 
 • Översvämningsskydd att bygga vallar med. Sandsäckar har använts länge, men de är stora och tunga. Smidigare är hydrosäckar och hydrobarriärer. De väger bara ett halvt kilo innan de mättas med vatten och sväller upp. Eller bygg jordvallar och lägg presenningar över som skydd. 
 • Krislåda ifall du inte har ström, t ex ficklampa, vevradio med mobil-laddare, stormkök, konserver och torrvaror.
dränkbar pump

Einhells dränkbara pump 7330 LL Eco kostar ca 1 500 kr i näthandeln. 

hydrobarriär
hydrosäck

Hydrobarriärer och hydrosäckar kostar ca 230 kr/st i näthandeln. 

Källor: Krisinformation.se, Halmstads kommun, Valdemarsviks kommun, Stockholm vatten och avfall

Läs också: Sotning och brandskyddskontroll – så funkar det

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED CONTI-CUBE

”Grannarna planerar att skaffa en likadan modell”

CONTI-CUBEs sopkärlsskydd har gjort succé i Europa. Nu lanseras det i Sverige. 

– Nu kommer inte djuren åt soporna längre, jag är supernöjd, säger en kund.
conti-cube

Soptunnor som blåser omkull, attraherar fåglar och skadedjur eller används av utomstående är vanliga problem för villa- och fastighetsägare. Många vill dölja sina sop- eller återvinningskärl genom att sätta upp tältliknande skydd eller bygga en träspaljé – men nu lanseras ett stilrent, väderbeständigt och låsbart sopkärlsskydd i Sverige.

CONTI-CUBE har sedan 2020 skapat och levererat sopkärlsskydd i Europa. Efter lanseringen blev succén snart ett faktum och produkten blev snabbt en vanlig syn hos villa- och fastighetsägare i både Polen, Österrike och Tyskland.

 – Jag tycker att de är otroliga, både visuellt och praktiskt sett. De har en solid konstruktion som inte påverkas ens av starka vindar, säger kunden Hanna från Polen. Hon berättar att hon tidigare behövt ha sina soptunnor stående inne i sin trädgård då djur annars tog sig in i dem, men nu kan hon äntligen ha kärlen ute vid gatan.

Vill du veta mer om kärlen? Klicka här.

Kan utökas efter behov

CONTI-CUBEs sopkärlsskydd håller enkelt och smidigt dina soptunnor och återvinningskärl på plats. De levereras i storlekar 120, 240 och 1100 liter och kan enkelt utökas efter behov på grund av sin modulära design. Skydden är i antracitfärg och du monterar det enkelt själv – något som kunden Michael från Österrike uppskattade.

– Jag köpte en dubbel uppsättning om 240 liter och är sjukt imponerad. Hålen var förborrade och monteringsanvisningen var på riktigt så välskriven att ett barn hade kunnat förstå den. Det finns inte någon produkt på marknaden som ens kan jämföras med den här. 

Fri frakt i Sverige

Sopkärlsskyddet är underhållsfritt och tillverkat av galvaniserat stål. Alla produkter tillverkas i EU och levereras utan fraktkostnad. Dessutom är det möjligt att välja till en låsbar modell. 

Carmen från Tyskland berättar att hela hennes grannskap har blivit nyfiket på hennes sopkärlsskydd och berättat att de planerar att införskaffa likadana.

– De ser väldigt moderna ut och allt gick supersmidigt från beställning till leverans. Jag kan inte säga något negativt alls, det är en toppenprodukt.

Klicka här för att läsa mer.

Om CONTI-CUBE Modernt sopkärlsskydd:

 • Tillverkat av stål
 • Väderbeständig
 • Kan bli låsbar – skydd för oönskad åtkomst (tillval)
 • CONTI-CUBE sopkärlsskydd gör att dina sopkärl ser mer eleganta ut
 • Kontakta CONTI-CUBE på telefon: 08–384413 eller mejl info@conti-cube.com

Läs mer och beställ CONTI-CUBE här

Mest lästa artiklar