Detta visste du inte att du kunde göra med isbitar

Svalkande, kylande och dekorativa i kalla drycker – men isbitar går att använda till mycket mer. I själva verket kan isbitar vara rena dunderkuren.

isbitar

Visste du att isbitar kan göra att du slipper stryka dina kläder, att is kan undsätta din fläckiga matta eller rädda både din gryta och ditt ris? Här är några tips på vad du kan göra med fruset vatten.

1. Stryka med isbitar

Är du trött på skrynkliga kläder och på att stryka dina plagg? Ett tips är att lägga in några isbitar i torktumlaren med dina kläder innan du kör ett program. Kombinationen mellan värmen och isbitarna skapar ånga vilket hjälper kläderna att se nystrukna ut! Smart och effektivt!

2. Jämnare fogar

Du gör nya fogar för kaklet i badrummet eller i köket, men tätningsmassan blir kladdig och ojämn. Här kan du använda en isbit till att jämna ut fogen så att det blir lika snyggt och prydligt som när ett riktigt proffs fixar det.

3. Rädda mattan

Tuggummi eller kladdig kola på farmors gamla matta? Lugn, genom att lägga på en isbit på ”kladdet” så stelnar det och det blir lätt att skrapa bort.

Har du fått gropar i mattan efter bord eller stolar så försvinner de snabbt om du låter en isbit smälta i gropen och du sedan ruggar upp mattan.

4. Laga mat med is

Vem har inte provat att värma ris i mikrovågsugnen och tvingats äta ett torrt och hårt ”substitut”? Om du lägger in en isbit mitt i riset innan riset körs i micron, och drar över lite plastfolie som du gör lite hål i, så smakar riset istället nykokt.

Har du en soppa eller en gryta som fått lite för mycket fett i sig kan du droppa ned ett par isbitar i det varma hopkoket. Isen kommer att dra till sig det överflödiga fettet och sedan kan du bara plocka upp isbitarna med en slev. 

Ett par isbitar fixar dessutom till din smoothie om du skulle vilja ha den lite krämigare.

5. Isbitar i blomkrukan

Funkar både inne och ute. Det är bara att lägga några isbitar på jorden och låta dem sakta smälta. Det är dock viktigt att undvika att lägga isen på växternas rötter. Här kan snö vara snäppet bättre eftersom den innehåller mer kväve och ger krukväxterna extra svalka – så varför inte ladda dina blomkrukor med snö? Känsliga växter som inte tål kyla kan istället serveras smält snö, så var uppmärksam på plantornas behov.

6. Egengjord luftkonditionering

Ta en skål, droppa ner ett gäng isbitar och ställ skålen framför en fläkt – vips har du fått en extra effektiv luftkonditionering. I takt med att isen smälter kyls rummet ner.

Läs också: 5 smarta sätt att använda stålull – som du inte kände till!


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar