Rent hem på liten budget – snåljåpens 9 bästa tips

Är städning din favoritsyssla, eller kanske det absolut värsta du vet? Oavsett så måste det göras förr eller senare. Följ Snåljåpens tips för ett billigt och skinande resultat, allt utan dyra kemikalier. Dags att städa!

snåljåpens tips för att städa billigt

Städa både billigt och miljösnällt med hjälp av ingredienser och utrustning du oftast redan har hemma. Läs vår guide här.

1. Produkterna som fixar det mesta

Köp inte ett medel för varje rum eller yta – satsa i stället på billiga basprodukter så som såpa, stålull, citron, vinäger, bakpulver, ättika och diskmedel. Då är du redo att tackla de flesta smutsiga utmaningar.

2. Glasklar utsikt

Gör dina lortiga fönsterrutor skinande rena med en enkel fönsterputs. Fyll en sprejflaska till 2/5 med ättiksprit (eller med ättika till 1/5), ta sedan några droppar diskmedel och fyll resten med vatten. Skaka, spreja och börja putsa!

Vill du göra det ännu enklare kan du ta varmt vatten och lite diskmedel – det gör susen det också.

3. En härligare dusch

Ättika är nästintill magiskt när det kommer till städning, den tar förutom kalkbeläggningar också bort dålig lukt, är miljövänlig och kan användas för att bli av med mögel.

Har duschmunstycket kalkat igen? Inga problem. Skruva av eller lägg hela munstycket i en hink eller påse med lika delar vatten och ättika och låt verka ett tag, skölj sedan av. Nu kan du njuta av ett jämnt duschflöde igen.

Duschkabinen gör du också ren med en tvättsvamp som du häller lite ättika på, sedan skrubbar du och spolar av med vatten, kan det bli enklare? Se bara till att du undviker stänk i ögonen.

Läs också: Vilken ättiksort till vad?

4. Den som spar han har

När din tandborste gjort sitt och du vill unna tänderna en ny: spar den gamla till rengöring av fogar i kakel och klinker och andra ställen som kan vara svåra att komma åt. Tandborsten är även toppen för att rengöra fälgarna på bilen!

Bitar av gamla lakan och örngott kan du använda som trasor du kan torka bort både damm och smuts med – tvätta i tvättmaskinen och återanvänd. En trasig ren strumpa kan man även stoppa handen i och torka bort damm med.

Och till sist: Spar tömda sprejflaskor till dina hemmagjorda medel – till exempel för fönsterputsning!

5. Skafferivaran som rengör fogarna

Gör ren kakel- och klinkerfogar med en pasta gjord av bikarbonat och vatten. Smeta ut pastan på fogar och låt verka i ca 15 min, sedan tar du en gammal tandborste och skrubbar.  Torka av med en blöt trasa.

6. Ett ångbad för mikron

Lös enkelt upp intorkade matrester i mikron med en skål vatten som du pressat saften från en halv citron i. Ställ in på full effekt i några minuter. Sedan tar du försiktigt, utan att bränna dig, skålen ur mikron. Nu kan du enkelt torka bort all smuts och kladd med en trasa.

7. Fräscha upp diskmaskinen

I diskmaskinen får du bort kalk och fettavlagringar med hjälp av lite ättika som du häller i diskmedelsfacket eller i botten på din tomma diskmaskin. Kör sedan ett kort program. Det här hjälper även mot dålig lukt i diskmaskinen.

8. Skänk ugnen lite värme

En ugn med fastgrodd smuts kan vara riktigt besvärlig att få skinande ren igen. Men här är lösningen: Fyll en sprejflaska med 2 delar såpa och 1 del vatten som du skakar och sprejar insidan av ugnen med. Stäng luckan och sätt ugnen på ca 100 grader och vänta ca 15 min. När ugnen svalnat kan du lätt torka bort smutsen med en fuktig trasa!

9. För den stressade kocken

Bränner du fast något i botten av kastrullen när du lagar mat? Ta en bit stålull och ljummet vatten, gnugga sedan bort det fastbrända. Stålull är bra för miljön och kan användas på många fler ytor än man kan tro, till exempel på strykjärnet, saxar och glas. Undvik dock att använda stålull på ytor av mjuk aluminium.

3 otippade rengöringstips

  • Gör rent mellan tangenterna på laptopen med en torr bomullstops.
  • Koka eller tvätta dina smutsiga och illaluktande disktrasor i stället för att köpa nya.
  • Är du ett fan av dyra städservetter? Gör i stället dina egna med bitar av gamla lakan. Lägg bitarna i en burk och täck sedan med 1 del ättiksprit, 1½ del vatten och ett par droppar diskmedel. Sätt på locket och ta fram och använd vid behov!

Läs också Snåljåpens tips i matbutiken och Snåljåpens bästa trädgårdstips.


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar