Ättika – vilken sort till vad?

Ättika och ättiksprit har blivit populära rengöringsmedel. Men vilken sort ska man välja, 12% eller 24%? Och är de utbytbara med vinäger? Vi reder ut begreppen!

Ättika är en populär ingrediens i både matlagning och många husmorsrecept för städning, med sin syrliga smak och suveräna antibakteriella förmåga. 

Men det är lätt att bli förvirrad när man ska köpa produkten, för i butikerna hittar man ofta både ättika 24% och ättiksprit 12%. Spelar det någon roll vilken man köper? 

Ättika 12 % och 24 %

Svaret är att det går bra att använda vilken som. Bägge produkter innehåller enbart ättiksyra och vatten, skillnaden är bara koncentrationen, det vill säga hur många procent ättiksyra den innehåller. Att den 12-procentiga varianten ofta benämns som ”ättiksprit” har ingen betydelse, den innehåller alltså ingen extra ingrediens. 

Blandar du 1 del 24 % ättika med 1 del vatten blir den 12 %. Och du kan helt enkelt dubblera mängden ättiksprit om ett recept anger ättika som ingrediens. 

Men var vaksam på att ju mer koncentrerad den är, desto starkare och mer frätande är den. Så vill du vara lite mer försiktig, välj den svagare sorten. 

Läs också: Rengör miljövänligt med ättika – 5 smarta tips!

rengör med ättika
Husmoderns bästa städknep! Ättiksprit eller vinäger och bakpulver/bikarbonat skapar tillsammans en kemisk reaktion som är väldigt effektiv mot ingrodd smuts, fläckar och kalkavlagringar.

Går det bra med vinäger istället?

Vinäger är en ättika som framställs ur vin, cider eller öl. Till skillnad från vanlig ättika, som enbart består av ättiksyra och vatten, smakar vinäger av det som den är framställd av, till exempel rött eller vitt vin, eller äppelcider.  

Det går bra att städa med vinäger också, men syrahalten är ofta lägre, runt 5–7 %, så man kan tillsätta mer vinäger om man byter ut den mot ättika för att använda som rengöringsmedel.

Se upp med detta!

När man städar med starkt koncentrerad ättika är det bra att använda handskar och undvika att andas in ångorna, eftersom det är irriterande för hud och luftgångar. Får du den i ögonen eller munnen bör du skölja med vatten och kontakta sjukvården. 

Tänk också på att vissa material kan skadas av syran, särskilt natursten som marmor och granit. Känner du dig osäker på materialets känslighet kan du först testa på ett dolt ställe.

Recept med ättika

Inläggningsättika, 1-2-3-lag

Livsmedlet är en vanlig ingrediens vid inläggningar av mat, till exempel inlagd sill, gurkor och rödbetor. I en vanlig 1-2-3-lag är proportionerna:

1 del ättiksprit 12%

2 delar socker 

3 delar vatten

Ättika som rengöring

1 dl 24% ättika
4 dl vatten
Handdiskmedel, några droppar

Blanda ihop i en sprayflaska. Passar för allrengöring i badrum och kök, dock ej på natursten. 

Här hittar du fler bra städrecept!

Läs också: 6 städtips: Så fixar du ett skinande rent hem


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar