ANNONS FRÅN IKEA

Så ska du tänka när du planerar ett nytt kök

Ett nytt kök är en investering som kräver sin planering för att bli riktigt, riktigt bra. Men att skapa gott om arbetsytor, smart förvaring och ett bra flöde mellan vatten, kyl och spis är en bra början. Så här gör du för att lyckas med ditt nya kök!

kök från Ikea

EXTERN LÄNK: Bildinspiration: Kök med plats för alla smaker

Drömmer du om ett kök med plats för många? Där ni kan hjälpas åt med maten samtidigt som barnen gör läxor vid köksbordet? Är du hemmakocken som vill ägna timmar åt den perfekta såsreduktionen eller önskar du bara att ditt älskade lilla kök var mer praktiskt?

Alldeles oavsett hur dina drömmar om ett nytt kök ser ut så har de en gemensam startpunkt – planeringen.

– Det är bra att börja med att titta lite bredare på vilka behov man har. Vad önskar man av sitt kök? Ska det fylla fler funktioner än ”bara” plats för matlagning och måltider? Vilken stil gillar man? Hur ser budget och tidsram ut? säger Carolin, sortimentansvarig för Kök IKEA Sverige.

RÅSKOG rullvagn 499:- FINMAT gryta med lock 699:- FÖLJANDE väggmonterad köksfläkt 6495:- FORNEBY varmluftsugn med tillsatt ånga 6995:- TRANHULT/SANDSHULT vägghylla 329:- SKÅDIS förvaringstavla 149:-

Expertbesök i hemmet

I nästa steg är det dags att kliva djupare ner i detaljerna.

– Då kikar vi närmare på sådant som hur inredningen i skåp och lådor ska se ut, vilka funktioner vitvarorna behöver ha och hur belysningen ska fungera, säger Carolin.

Med IKEA Planeringsservice får du kostnadsfri hjälp att planera ditt kök, online, på varuhus eller hemma.

– Vår Hembesökservice har varit väldigt omtyckt sen den lanserades. Alla som bor ungefär en timme ifrån våra varuhus har möjlighet att boka servicen. Det kostar 995 kronor men för den som är eller blir IKEA Family medlem erbjuder vi tjänsten kostnadsfritt om man väljer att gå vidare med en beställning av köket.

FORSBACKA vitrindörr 40×80 cm 939:- SÄLJAN bänkskiva 699:-/1,86 m EKEDALEN stol 595:- ANKARSPEL taklampa 399:-

Funktion grunden till allt

Köksdrömmar kan komma i oändliga variationer – men det finns några nyckelfaktorer som är gemensamma för alla kök, oavsett storlek.

– Funktionen är ändå det mest centrala och då brukar man utgå från det som kallas arbetstriangeln, det vill säga flödet mellan vatten, spis och kyl. Du ska aldrig hamna någonstans i köket och fråga dig själv varför du står där, utan allt ska ske naturligt. Från det att du hämtar löken ur skålen, till att du hackar den och sedan lägger ner den i stekpannan, säger Carolin.

FORNEBY kombi mikrovågsugn med varmluft 6995:- EKEDALEN stol 595:- RAKLEV matta 399:-

Andra viktiga funktioner att ta hänsyn till är att skapa tillräckligt med arbetsytor och en bra förvaring.

– En bra organiserad insida i skåp och lådor ger verkligen en ökad smidighet i köket. Se också till att det finns plats för de saker du vill använda mycket. Om du till exempel gillar att baka ska din bakmaskin ha en bra placerad plats i köket, med närhet till skafferivaror och en bra förvaring där du lätt når dina redskap, säger Carolin.

Enkelt att uppdatera

Om grundplaneringen för köket är bra kommer det att ge glädje i många år framöver – och det blir dessutom enklare att uppdatera stilen för den som vill.

– Med en bra bas är det enkelt att uppdatera stilen med små medel, som att byta luckor eller bänkskiva. Smak, tycke och trender förändras ju över tid, säger Carolin.

Just nu är ek ett populärt val och med nya FORSBACKA finns alla möjligheter att skapa ett varmt och klassiskt kök.

– FORSBACKA är en väldigt efterlängtad nyhet som landade hos oss den 1 januari. Det är en serie i varm ekfanér, med en enkel ram med fasade kanter som skapar en klassisk traditionell karaktär och verkligen ger känslan av ett platsbyggt kök med fina detaljer, säger Carolin.

FORSBACKA vitrinlösning 22 192:- SOCKERÄRT bringare/vas 99:- FORSBACKA vitrindörr 939:- STRIMMIG mugg 39:-

EXTERN LÄNK: Tidlöst kök med naturligt varmt trä – läs mer här

Mest lästa artiklar