ANNONS FRÅN ALVAR PET

Kräsna hundar – så kan du göra med maten

Att hundar är kräsna när det kommer till maten är inte ovanligt.
Därför är det inget du behöver vara orolig över.
Det finns dessutom goda tips att ta hjälp av – här är några av dessa.

kräsen hund

EXTERN LÄNK: Hitta rätt matrutiner för din hund hos Alvar Pet

Hundars kräsenhet kan bero på flera saker och ett första steg till att förstå din hund och komma till rätta med problemet är att ta reda på varför den är kinkig. Har din hund plötsligt tappat sin aptit eller om den under en längre period försämras kan det bero på sjukdomar eller smärttillstånd, vilket du bör kolla upp med en veterinär.

Dålig aptit kan också handla om dålig tandkondition, ett försämrat luktsinne, förändrade hormoner, stress eller dåliga rutiner kring utfodringen. Kräsenhet är ofta en inlärd vana. Om du inte vill få problem med måltider och ständiga byten av mat är den goda nyheten: i de flesta fall kan du nämligen också träna din hund bort från det.

Få din hund att äta

För att få din hund att börja äta finns det några olika knep. Till att börja med kan det vara bra att hitta fasta rutiner för måltiderna och inte låta matskålen stå framme hela dagen med mat i. Satsa på regelbundna måltider och om din hund inte äter kan du ta bort den och ställa fram vid nästa måltid. Här är det viktigt att inte ge några matrester eller andra godsaker mellan måltiderna – det uppmuntrar snarare dåliga vanor och gör att hunden inte blir lika intresserad när den riktiga maten väl kommer fram.

Aktivitet ökar aptit

Att hunden får tillräckligt med rörelse och motion under dagen kan öka matlusten avsevärt. Och det är egentligen inte speciellt svårt att förstå varför. En trött hund som gjort sig av med energi vill fylla på magen. Dessutom kan aktivitet vid själva måltiden uppskattas av en del hundar. Detta genom lek, aktiveringsspel eller olika redskap att servera maten i. Du kan till exempel gömma maten runt om i hemmet eller involvera mat i ett träningspass där hunden lär sig tricks.

Addera ”toppers” vid sidan av

Om din hund lätt tröttnar på sin mat kan du, istället för att byta ut maten, prova att servera härliga och smakrika ”toppers” vid sidan av torrfodret för att få till variation och nya smaker i deras kost. När du väl hittat ett torrfoder som passar din hunds behov och håller din hund frisk är vårt bästa råd dock att hålla fast vid det.

Slutgiltigen kan det vara en fråga om att säkra matens kvalitet. Ibland smakar maten helt enkelt inte gott och då kan det vara läge att hitta ett foder som smakar bättre och innehåller råvaror av hög kvalitet.

EXTERN LÄNK: Alvar Pet maximerar smakligheten i alla sina torrfoder – testa här

FAKTA – Det här är Alvar Pet

Baserat på vetenskap – superkrafter från nordisk natur!

Alvar Pet grundades år 2020 i Finland och gör hundmat baserat på funktionella och naturliga ingredienser. Alvar erbjuder en skrädddarsydd foderplan utifrån varje hunds unika behov för att främja ett hälsosamt hundliv oavsett livsstadie.

Mest lästa artiklar