Höns i villaträdgården – allt du behöver veta

Visst låter det härligt med kluckande hönor som ger ägg till frukosten? Drömmen är närmare än vad du tror. Så här enkelt kommer du i gång med höns i trädgården.

höns i trädgården

Allt fler lockas av tanken på att ha höns i trädgården. Men innan du skaffar höns, finns det några saker att tänka på. Här går vi igenom dem.

Prata med kommunen och dina grannar

En vanlig villatomt är ofta stor nog för ett hönshus till en egen flock fjäderfän, men börja med att kolla med din kommun vad som gäller. Vissa kommuner vill att du söker om tillstånd för hönshus i en villaträdgård medan det är fritt fram för en mindre flock i andra kommuner. Hör samtidigt efter vad dina närmaste grannar tycker om höns. Det är bra för grannsämjan och vem vet, du kanske kan få hjälp när du är bortrest? Tupp brukar inte vara tillåtet i tätbebyggda områden (av hänsyn till grannarna som kanske inte vill väckas av en galande tupp varje morgon …) men kolla med kommunen du bor i.

Leta upp en uppfödare nära dig

Du kan inte köpa höns i vanliga djuraffärer utan måste köpa dem direkt från uppfödare. Svenska Lanthönsklubben och Svenska Rasfjäderfäförbundet är två föreningar för hobbyhönsägare som kan förmedla kontakter till uppfödare. Hur många höns man får ha i en villaträdgård varierar från kommun till kommun, men räkna med fem–sex stycken.

Bygg hönshuset på en torr, vinterbonad och tillräckligt stor plats

Hönshus ska ligga på torr mark, vara vinterbonat (det vill säga tillräckligt varmt och belyst när det blir mörkt) och följa Jordbruksverkets minimiregler för golvyta. Varje höna ska ha minst 0,2 kvadratmeter enligt Djurskyddslagen, men mer utrymme än så är givetvis bättre om du vill ha glada höns. Det kan gå att bygga om en lekstuga eller en del av ett skjul som redan finns på tomten så länge du följer reglerna gällande storlek, tillgång till utevistelse och inredning.

Sätt upp en rovdjurssäker utegård

Utanför hönshuset ska det finnas en stängslad gård där hönorna kan vistas. Rovdjur ska inte kunna ta sig in, så sätt ett nättak och stängsel som rävar och andra hönsjägare inte kan ta sig igenom.

Gör ett lekland à la höna

Hönor är djungeldjur som gillar lummighet. De tycker också om att klättra, så finns det ingen växtlighet i utegården kan du sätta upp grenar, hänga upp en gunga eller sätta in annat som stimulerar dem. En stol brukar fungerar utmärkt.

Inuti i hönshuset ska det finnas sittpinnar, värpreden och ett sandbad där hönorna kan tvätta sina fjädrar. Det är också bra att installera en gödselhylla under sittpinnarna för enklare rengöring.

Tips! Med en värmelampa under vintern slipper hönorna frysa.

Fodra med mumsig mat (rester går också bra!)

Höns ska såklart ha vatten, men de äter det mesta och älskar småkryp, gräs, fröer och matrester (i små bitar) som bröd, kokt potatis och spagetti. Komplettera gärna med hönsmüsli eller foderkoncentrat som innehåller en blandning av spannmål och frön. För värphöns finns särskilt hönsfoder med mineraler, vitaminer och proteiner. De mår också bra av krossade snäckskal som ger äggen hårda och fina skal.

Tänk på förvaring för prylarna

Det ska vara enkelt att ta hand om din lilla flock. Planera för ett utrymme där du kan ha foder, städprylar och andra tillbehör.

Lycka till!

Läs också: Därför ska du ställa äggen upp och ned!


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar