ANNONS FRÅN ALVAR PET

Så vet du om din hund är överviktig

Ibland erbjuder livet lite för mycket av det goda.
Hälften av hundarna i västvärlden är överviktiga.
Här tipsar vi om hur du enklast kan ta reda på om så är fallet – och hur du ska gå tillväga med kosten framöver och öka livslängden på din hund.

EXTERN LÄNK: Hitta torrfoder speciellt avsedd för viktkontroll hos Alvar Pet

I ett samhälle där vi i mångt och mycket är välförsedda med bekvämligheter kan övervikt drabba även våra hundvänner. Övervikt påverkar både hundens dagliga välmående och kan leda till allvarligare sjukdomar, såsom ledsjukdomar, problem med hjärt- och kärlsystemet, samt insulinresistens. Din hunds välbefinnande och långa livslängd ligger således i dina händer som hundägare och därför är det nödvändigt att löpande ha kontroll på hundens vikt.

Jämför med samma ras och kön

Men hur vet man egentligen om ens hund har några kilon för mycket? En bra måttstock för det är att jämföra din hund med andra hundar av samma ras och kön. Idealvikten kan också jämföras med slutskedet av hundens tillväxt, under vilken tid ingen extra vikt hunnit samlas i vanliga fall. Förutom att ögonmåttet räcker ganska långt går det också att vända sig till veterinärens arkiv om man är osäker. Där finns information om hundens vikt samlat och det är enkelt att kolla upp vilken vikt hunden hade i slutskedet av sin tillväxt och vilken kurva vikten har därefter.

Hos en hund med normal vikt är midjan tydligt urskiljbar när man tittar på den uppifrån. Tittar man från sidan så stiger maglinjen. Det kan finnas ett litet lager av underhudsfett på revbenen, men du måste kunna känna revbenen då du trycker lätt.

Bantning – steg för steg

Om din hund konstaterats överviktig finns det några viktiga saker att tänka på inför viktminskningen. Viktminskning är en långsam process som helst börjar med att du tillsammans med en veterinär sätter ett kostschema, speciellt om det handlar om ett större bantningsprojekt. På så sätt får du en tydlig plan för kost och doseringsmängd.

Det lönar sig att dela upp den dagliga foderportionen på minst två matstunder per dag, för att bibehålla en jämnare mättnadskänsla. För hundar som är extra glupska och äter sin mat snabbt bör man överväga att använda en hundmatskål som bromsar ätandet, eftersom mättnadskänslan får mer tid att bildas om hunden äter långsammare.

Förutom att rutiner för utfodringsmetoderna är viktiga för viktnedgången är motion och aktivitet en betydande faktor. Om du har en mycket överviktig hund bör du öka motionen och aktivitetsnivån långsamt. Som form av aktivitet är det bra att välja träning som är skonsam för lederna, som till exempel simning.

Val av diet

Hundar som går på diet bör äta ett foder med lågt fett- och kaloriinnehåll för att begränsa energiintaget. Det är dock viktigt att fodret fortfarande innehåller tillräckligt med protein för att se till att hundens muskelmassa bibehålls under bantningsperioden, samt ett högt fiberinnehåll för att stödja mättnadskänslan.

I det stora utbudet av foder kan det vara svårt att veta vilket som just din hund mår bra av och kan äta under en viktnedgång. Bland helfoder finns en hel del alternativ som är avsedda för viktkontroll, varifrån hunden kan få i sig alla nödvändiga näringsämnen. Är det tal om en bantning för en mycket överviktig hund finns det specialdieter med mycket lågt kaloriinnehåll tillgängliga hos veterinärer.

EXTERN LÄNK: Rätt matrutiner för din hund – se det breda sortimentet hos Alvar Pet

FAKTA – Det här är Alvar Pet

Baserat på vetenskap – superkrafter från nordisk natur!

Alvar Pet grundades år 2020 i Finland och gör hundmat baserat på funktionella och naturliga ingredienser. Alvar erbjuder en skrädddarsydd foderplan utifrån varje hunds unika behov för att främja ett hälsosamt hundliv oavsett livsstadie.

Mest lästa artiklar