ANNONS FRÅN HEMSOL.SE

Lägga om tak med solceller – tips och fördelar

Att byta tak och installera solceller samtidigt är ofta klokt. Genom att lägga om tak och installera solceller på samma gång sparar du både tid och pengar.

Hitta bästa leverantören för att byta tak med solceller

Om du har beslutat dig för att lägga nytt tak med solceller är första steget att hitta en pålitlig leverantör. En bra plats att börja är att göra din efterforskning online. Din jämförelsetjänst för solceller hjälper dig hitta information om solceller, hur de fungerar, kostnader och olika solcellspaket. HemSol erbjuder också en gratis kalkylator som kan hjälpa dig att beräkna hur mycket kostnadsbesparingar ett nytt tak med solceller kan göra på din årliga elförbrukning.

Samla in olika offerter

När du har hittat några leverantörer som du gillar är det viktigt att få offert och jämföra priser och tjänster. Tänk på att det billigaste alternativet kanske inte alltid är det bästa. Se till att leverantören erbjuder en bra garanti på solpanelerna och att de är installerade av en kvalificerad tekniker. Fråga också om möjliga finansieringsalternativ som kan hjälpa dig att sprida ut kostnaderna över tid.

jämförelsetjänsten Hemsol.se kan du spara både tid och pengar eftersom du i samma veva kan jämföra både offerter och leverantörer smidigt och effektivt. HemSol arbetar endast med kvalificerade leverantörer av solceller som också ger långa produktgarantier.

Så mycket kostar det att lägga om tak med solceller

Kostnaden för att byta taket på en normalstor villa med solceller kan variera beroende på flera faktorer, såsom typ av tak, takets storlek och form, och antalet solpaneler som ska installeras. Räkna med att du för en normalstor villa på ca 10,4kW måste betala mellan 104 000 och 162 000 kr efter grönt avdrag.

Hur många solpaneler som sedan behövs för en villa beror på flera faktorer:

● Hur mycket energi huset förbrukar
● Takets yta
● Solpanelernas effektivitet

Normalt sett är ett vanligt villatak mellan 40-60 kvadratmeter stort när det utrustas med solceller. Om vi antar att ditt tak har en yta på 60 kvadratmeter, så kan du rymma upp till 36 solpaneler på taket. En vanlig solpanel med solceller brukar vara ungefär 1,75 kvadratmeter stor, vilket innebär att takytan kan rymma upp till 36 solpaneler. Vanligtvis behöver en normalstor villa mellan 20 och 40 solpaneler för att täcka en betydande del av sin elförbrukning.

Fler installerar solceller trots det höga priset

Antalet husägare som installerar solceller har under 2022 ökat med 58 000 hushåll i Sverige. Detta är en ordentlig ökning av jämfört med tidigare år och i stort sett en fördubbling. Trots att det är dyrt att byta till tak med solceller så ger det en modern och snygg tvist till ditt tak vilket gör att solceller också tas med i designaspekten vid många husrenoveringar.

Byta tak med solceller – några tips att ta i beaktning

Att byta tak med solceller kan vara en komplex process, men tar du allt i turordning är det en riktigt lönsam investering. Först bör du hitta en entreprenör som kan hantera både takomläggningen och solcellsinstallationen. Entreprenören kommer att utvärdera ditt tak för att se om det är lämpligt för solceller.

Nästa steg är att bestämma hur många solpaneler du behöver och var de ska placeras. Din entreprenör kommer att använda information om din energiförbrukning för att bestämma hur många paneler som behövs för att generera tillräckligt med energi. När taket har bytts ut eller reparerats installeras solpanelerna. Din entreprenör kommer att säkerställa att solpanelerna är korrekt installerade och anslutna till din elektriska panel.

Slutligen kommer du att behöva godkännande från ditt elbolag för att ansluta solpanelerna till elnätet. Detta är en viktig del av processen eftersom det kan finnas olika krav och regler som måste följas.

Därför är det en bra idé att byta tak och installera solceller samtidigt

Ca 7 av 10 villaägare kan tänka sig att installera solceller på sitt tak. Det finns flera fördelar
med lägga om tak med solceller, både för miljön och din egen plånboks skull.

Miljövänligt. Genom att installera solceller på ditt nya tak investerar du i en miljövänlig och hållbar energilösning. Solpanelerna genererar elektricitet från solen, vilket minskar ditt beroende av fossila bränslen.

Långsiktig besparing. Solceller kan hjälpa dig att spara pengar på din elräkning på lång sikt. Eftersom solpanelerna genererar elektricitet från solen, betyder det att du inte behöver köpa lika mycket energi från ditt elbolag.

Ökar fastighetens värde. Att installera solceller på ditt tak kan också öka fastighetens värde.

Klarar ditt gamla tak av att bära solceller?

Många husägare inser vikten av att lägga om sina tak med solceller. Men att installera solceller på ett alltför gammalt tak kan vara problematiskt av flera anledningar. Det kan vara skört och osäkert, vilket kan göra att det ökar risken för läckage. Solceller kan också vara för tunga, och om taket inte är tillräckligt starkt för att bära dem kan det leda till skador eller kollaps.

Hur lutar taket?

Solceller fungerar bäst på tak som har en viss lutning och är riktade mot söder utan skugga. Tak mot sydväst och sydost fungerar också bra. 40° är en idealisk lutning för nytt tak med solceller. Om taket inte uppfyller dessa krav kan det påverka solcellernas effektivitet och därmed deras förmåga att producera elektricitet.

Mest lästa artiklar