ANNONS FRÅN MAURIS AB

Dags att byta tak? Här är 7 saker du bör du tänka på!

Hur vet man när det är dags att byta tak? Och hur förbereder man sig inför det? Vi ger dig takläggarens bästa tips!

Att byta tak är en stor och kostsam affär, så det är såklart väldigt viktigt att det blir rätt gjort! Det är bäst att tänka smart och långsiktigt, så att det nya taket kan hålla i många år framöver. Här tipsar Atte Alamäki, på takrenoveringsfirman Mauris Ab, om vad du bör tänka på inför takbyte och val av takläggare:

1. När ska man byta tak?

Ta reda på den tekniska livslängden för ditt takmaterial, för att veta ungefär när det är dags för ett takbyte. Leta också regelbundet efter fuktskador på vinden. Missfärgningar eller mögel på råspont eller masonitskivorna kan vara tecken på läckage. Har du betongpannor på taket och hittar sand i hängrännorna tyder det på att pannorna har börjat vittra sönder och behöver bytas ut. Och om du lyfter på några pannor vid takfoten och ser att det är fullt med skräp under taket, är det också dags för en takrenovering.

2. Gör research på företaget

Granska takläggarfirman ordentligt: kolla upp hur länge företaget har funnits, och om det har F-skatt och ansvarsförsäkring. Det är också jätteviktigt att det finns referenser som du kan ringa och prata med, även om du känner till hantverkaren sedan tidigare.

3. Välj material

Tänk över olika alternativ när det gäller material- och färgval. Plåt, lertegel och betongtegel är de vanligaste materialen. Det finns ofta möjlighet att byta från det du tidigare haft, men vill du göra förändringar är det bäst att först höra med kommunen om det kräver bygglov.

Begär flera offerter med olika materialval för att kunna jämföra priserna, och granska garantitiden för materialen. När det gäller undertaket är det bra att välja långsamväxande, och helst antimögelbehandlat, virke, som är mer slitstarkt.

4. Begär ett fast pris

Se till att få ett fast pris för den kompletta takrenoveringen. Takläggaren bör göra en noggrann besiktning för att försäkra sig om att det inte blir några oväntade överraskningar och extra kostnader – det ska inte drabba kunden! Det är också väldigt viktigt att inte betala något i förväg utan endast när arbetet är helt färdigt.

5. Kräv en effektiv tidsplan

När man skriver avtalet bör det stå både när arbetet ska påbörjas och när det ska slutföras. Takfirmor med effektivt planerade montage kan utföra ett takbyte på mindre än en vecka. Taket ska absolut inte stå oskyddat, då riskerar huset att få stora fuktskador. Samma dag som det gamla taket tas bort bör därför det nya vattentäta underlaget läggas på.

Säkra byggnadsställningar är viktigt vid ett takbyte. Foto: Mauris Ab

6. Tänk på säkerheten

Ta reda på hur företaget tänker kring säkerheten för sina arbetare och för dem som bor i huset. Det är viktigt att det finns gedigna byggställningar runt hela huset, så att inte arbetare eller material riskerar att falla ner från taket.

7. Missa inte plåten

Vid vinklar och genomföringar, som vid skorstenen, är risken för läckage som störst. Därför är det viktigt att en plåtskorsten och övriga plåtdetaljer byts ut i samband med att det nya taket läggs, även om de inte är utslitna. Annars blir det svårt att lägga underlaget helt tätt runt genomföringarna. 

När man lägger ett nytt tak kommer dessutom inte den nya takfoten att se ut exakt som den gamla, vilket gör att de gamla hängrännorna och vindskiveplåtarna inte är rätt anpassade i måtten, och därför behöver allt bytas ut samtidigt.

Mauris Ab – takfirman med över 1000 nöjda kunder!

Mauris Ab har över 30 års erfarenhet av takrenoveringar, och erbjuder fasta priser och räntefri avbetalning i upp till 36 månader. Du får en kostnadsfri besiktning och offert redan på plats, och betalar efter färdigställt arbete.

Takbytet tar endast 2–4 arbetsdagar att genomföra, och allt överblivet material transporteras bort. Företaget arbetar enbart med utbildad personal och professionella plåtslagare – och använder alltid antimögelbehandlat virke!

Läs mer på www.mauris.se

Mest lästa artiklar