Planteringsdags! John Taylors bästa tips för frukt och bär

Röda krusbär, rosa blåbär och svarta hallon – trädgårdsmästaren John Taylor väljer fem frukt- och bärfavoriter som du kan plantera i höst.
– Hönsgödsel är toppen att gödsla med, säger han.

John Taylor, känd som trädgårdsmästare i tv-programmet Trädgårdstider i SVT, har en stor kärlek till att odla frukt och bär. Sedan fem år tillbaka driver han en äppelodling med 4 000 cideräppelträd utanför Malmö, och han och fruns koloniträdgård är fullproppad med frukt och bär. 

– Jag äter det mesta direkt från buskarna och träden på kolonin, och resten kokar vi sylt och marmelad på, berättar han.  

Nu är han aktuell med boken Taylors frukt & bär, där han delar med sig av sina bästa odlingstips, och bjuder Vi i Villas läsare på ett smakprov med fem favoriter som kan odlas i stora delar av landet.

John Taylors 5 frukt- och bärfavoriter:

Blåbäret ’Pink Lemonade’ har rosa bär. Foto: Getty images

1. Blåbär – gillar fukt

– Högväxande amerikanska blåbär och lågväxande hybridblåbär är fina och lättodlade buskar som ger stora skördar. Odla dem helst i grupper med flera olika sorter, det ger bättre pollinering och fler bär. Har du tung lerjord är det bra att blanda upp den med torv eller rododendronjord och organiskt material, till exempel gräsklipp och löv, före plantering. Blåbär vill ha god tillgång på fukt för att ge riklig skörd, därför är det bra att marktäcka runt plantorna för att hålla en jämn fuktnivå. En av mina blåbärsfavoriter är ‘Pink Lemonade’ (zon 3), ett rosa blåbär som smakar lemonad, det är skitgott! Har du bara plats för en buske, välj en självfertil sort, t ex ’Pelle’ (zon 3), ’Duke’ (zon 4) eller ’Putte’ (zon 6), säger John.

– Om jag hade valt ett äpple framför alla andra hade det varit ’Belle de Boskoop’, säger John. Det är ett syrligt och aromrikt matäpple skördemoget under oktober, och blir sötare och godare om det får ligga och eftermogna i några veckor. Foto: Getty images

2. Äpplen – även för små trädgårdar

– Spaljera gärna dina äppelträd, då tar de mindre plats och blir lättare att plocka. Det finns spaljéträd att köpa som du bygger en egen, större ställning till, och binder trädet mot. Besök gärna en äppelutställning innan du väljer sort, så du kan smaka på olika sorter. Äpplen kan utvecklas lite olika i smak och hållbarhet beroende på var i landet man bor. ’Aroma’ och ’Belle de Boskoop’ är två sorter som jag tycker fungerar väldigt bra i Skåne, medan ’Åkerö’ passar i Mälardalen, och ’Oranie’ och ’Transparente Blanche’ är tacksamma i Norrland. När du planterat ett äppelträd är det bra att ha en stödstolpe de första tre åren, som ger stöd mot starka vindar, och ett gnagskydd som skyddar barken från harar och kaniner.

Foto: Getty images

3. Svarthallon – kryddigt bär

– Har du en större trädgård bör du hitta en plats för svarthallon, en bärbuske som inte odlas så mycket i Sverige, utan mest i Nordamerika där den vilda arten växer. Den ger ett lite kryddigare och inte så sött bär, som passar bra i blandsylt. Busken växer snabbt, blir 3–4 meter hög, och behöver bindas upp mot en ställning. Beskär den kraftigt efter skörd för att fortsätta få stora, fina bär. Sorterna ’Black Jewel’ och ’Munger’ kan du plantera upp till zon 5, tipsar John.

Plommonet ’Victoria’. Foto: Getty images

4. Plommon – gallra frukterna

– Plommon är väldigt lättodlade, även om det kan finnas mask i frukten ibland, men dem kan man ju bara skära bort. De vill ha mycket sol och man vinner på att gallra bland fruktkarten. Det kan du göra genom att skaka trädet ett par gånger under sommaren. Frukterna mognar mellan juli och september, och trädet beskärs direkt efter skörd. Två av mina favoritsorter, som mognar sent, är ’Jubileum’ (zon 3) som ger stora rödvioletta frukter, och ’Victoria’ (zon 3), som ger violettröda ovala plommon. Två goda sorter som mognar tidigt och är bra längre upp i landet  är ’Opal’ (zon 4), med små röda till blåvioletta frukter, och ’The Czar’ (zon 6), med små mörkblå plommon.

Foto: Pernilla Bergdahl

5. Krusbär – tål halvskugga

– Dessa bär vill jag inte vara utan! Det är en bärbuske som även utvecklas bra i halvskugga, så du kan plantera den vid sidan av huset. Blanda upp jorden med rikligt med stallgödsel eller kompost vid planteringen. Några av mina favoritsorter är ’Hinnonmäki Röd’, som ger röda, söta bär (zon 6) och ’Invicta’ som ger gulgröna (zon 4). Får bären inte vara ifred från fåglarna – täck busken med ett nät!

Gödseltipset!

– Lös upp hönsgödsel-pellets i en balja med vatten under något dygn, och vattna med det ett par gånger under april–augusti. Hönsgödsel inte är så kväverikt som man kan tro, jag tycker det är ett toppen gödselmedel för att öka mängden frukt och bär.

Fler tips från odlingsproffset John hittar du i Taylors frukt & bär (Polaris fakta, 2023).

Läs också vårt reportage om John Taylors trädgård här.


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar