John Taylor: ”Det finns alltid plats för en växt till”

John Taylor kan verkligen konsten att odla! Följ med till hans älskade kolonilott där han tipsar om hur man får ut det mesta av en liten trädgård – och får växterna att stortrivas!

john taylor

Morgonsolen skiner över kolonilotten där John Taylor sitter på en trädgårdssoffa och tittar på småfåglarna tillsammans med katten Cromwell. Här i kolonistugan i Malmö bor han och frun Torun under hela sommarhalvåret. 

Den lilla koloniträdgården har många olika rum och är fylld av spännande växter. Och snart ska en bit av gräsmattan tas bort för att få rum med ännu fler. 

– När folk påstår att de inte har plats för fler växter brukar jag säga: ”Jo det har du visst, minst hundra till!” 

Som den ständige trädgårdsmästaren i tv-programmet Trädgårdstider är John Taylor också van vid att skapa härliga trädgårdar på små ytor. Och det är lätt att bli inspirerad av det kreativa och lustfyllda anslaget, och roas av programledargängets retsamma jargong. 

Hemma hos John och Torun finns det gott om frukt och bär.

– Att vi byter inspelningsplats mellan varven håller inspirationen vid liv. Vi vill utbilda, men också underhålla, säger John. 

Programmet väcker känslan att trädgården inte behöver vara så fylld av pekpinnar, man kan lära sig mycket genom att experimentera. Något som verkligen är Johns melodi, han testar och provar för att se vad som fungerar. Och så älskar han att få vara utomhus! Skönhetsupplevelsen, och det fysiska arbete som trädgården ger, får honom att må bra. 

”Trädgårdsarbete är min work-out”

John Taylor

– Om jag suttit stilla inne och känner mig stel i ryggen går jag bara ut och klipper lite med häcksaxen. Det är som att få en riktigt bra massage. 

Så här års rensar han mycket ogräs, och planterar ut sånt som han drivit upp hemma i lägenheten i ett växthus av plast. Plantorna sätter han på pakethållaren och cyklar i väg med till kolonin. Majs, fänkål, melon, squash, sallat …

– Jag odlar bara det som jag tycker är gott. Brysselkål och palsternacka är ett måste, det odlar jag varje år till kalkonen på min brittiska julmiddag. 

john taylor kolonistuga
Odla på höjden om du har en liten trädgård, tipsar John Taylor.

Det blir en hel del skörd, och inlagd gurka och lök, ketchup, liksom bondbönor i frysen. En särskild passion har han också för äpplen och att göra cider.

– Jag saknade den torra cidern som finns i England och fick idén att tillverka egen här hemma. 

Så John och Torun, och en vän, skaffade en bit extra mark där de planterade massor av cideräppelträd, och nu säljer de sin cider lokalt här i Skåne.

– Mitt favoritäpple är ’Cox orange’. Det är the king of apples, med god smak och fin arom. ‘Katja’ är en annan favorit, ett riktigt Snövit-äpple som är mörkrött och glansigt, krispigt och supersött. 

För att få plats med mycket frukt och bärbuskar även i koloniträdgården har John ett smart knep:

– Jag spaljerar dem! säger han, och visar hur han bundit grenarna mot reglar för att få dem att växa mer kompakt.

Läs också: Pernilla Månsson Colt låter ogräset vara: ”Jag har blivit lat”

rosa flox
Rosa flox ger färg i rabatten.

John Taylors bästa odlingstips!

  • Mulcha rabatterna, dvs lägg på ett lager av t ex kompost, barkmull, trädgårdsrens – som nedklippta perenner och löv – eller gräsklipp. John använder tång från havet. Har du naken jord måste du rensa och vattna mer. 
  • Kompostera! Försök att återanvända allt i trädgården. Vattna komposten om det är torrt, och lägg i halm eller torra löv om det är för blött. En kompost av trä eller nätgaller är bättre än plastbehållare (luftigare och färre sniglar). 
  • Har du tung lerjord – höj upp bäddarna så rinner vattnet bort enklare. Tillsätt kompost och naturgödsel, t ex kogödsel (finns på säck). Sandig jord blir också mer bördig med tillskott av kompost. 
john taylor rabatt
”Trädgårdsarbete är min workout.” – John Taylor.

Så planerar du trädgården

  • Rita upp trädgården så du vet hur många kvadratmeter du har. 
  • Fundera över trädgårdens funktion. Vill du odla ätbart bör det placeras där det är mest sol. Placera uteplatsen där det är kvällssol. Rabatter kan du ha i både sol och skugga. 
  • Tänk på det praktiska, som var du ska ha din cykel och kompost.
  • Skapa struktur! Dela in trädgården i olika rum, med häckar och gångar.
  • Bra material i gångar är t ex gräs, grus, marktegel, och plattor med grus emellan. Då kan vattnet lätt rinna igenom, så bra vid kraftiga regn. 
  • Häckar är bra avgränsare, både runt om och inuti trädgården. Idegranshäckar är fina runt rabatterna, lätta att forma och gröna på vintern.   
  • Bygg ramar runt det du vill odla, det håller ogräsen borta. John bygger kanter av sibirisk lärk, ett naturligt vattenavvisande material. Pallkragar funkar också bra.
Visa mer
Visa mindre
rabatt
Rabatterna kantas av låga idegranshäckar.

John Taylors tips för rabatten!

  • Före plantering: Fyll på jorden med hälften planteringsjord, hälften kogödsel på säck. 
  • Räkna ut hur stor din rabatt är och hur många växter som behövs för att fylla den. 9 växter per kvm brukar vara lagom för normalstora perenner. 
  • Ha inte färre än 3–5 växter av varje sort i rabatten, då blir det för plottrigt! 
  • Några vackra och tåliga perenner: aster, blodtopp, violruta, julros, daggkåpa och hosta. Och bra marktäckare är t ex näva, myskmadra, backtimjan och sockblomma. 

Bra häckväxter runt tomten

  • John Taylors favorit är bok, den har vacker glansig yta och gula bladkanter, vilket ger fina färgskiftningar. Grön och röd bok är superfina att kombinera.
  • Liguster passar en liten trädgård, då den är lätt att forma. Avenbok, måbär, oxel och lärk är också tacksamma häckväxter, och gran om man bor längre norrut. 
Djungelkänsla på altanen med häftigt röd ricin.

Tips för en mysig altan!

Plantera runt om altanen så att den blir omgärdad av lummig grönska, gärna i upphöjda bäddar. Krukor med växter fungerar också men kräver mer bevattning. 

Om John Taylor

Namn: John Taylor.

Ålder: 57 år.

Bor: I lägenhet i centrala Malmö och i kolonistuga på sommaren.

Familj: Frun Torun, hortonom. Tre barn och ett barnbarn.

Aktuell med: Trädgårdstider i SVT, Trädgårdsfesten på Sofiero, cidertillverkning och föreläsare.

Läs också: Tareq Taylor: ”Mat ska vara enkelt!”


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar