Skapa blommande rabatter – inspireras av Hanna Wendelbo

Formgivaren Hanna Wendelbo har trädgården full av blommande rabatter. Nu lär hon ut recepten för sina vackra blomsterkompositioner.
– Det är enkelt att skapa en skönhetsupplevelse som imponerar på grannarna, säger hon.

hanna wendelbo blommande rabatter

Hanna Wendelbo är känd både som mönsterdesigner, för sina böcker om blomsterpyssel och sina magnifika buketter som hon visar upp på Instagram. I år är hon aktuell som designer av Norrvikens trädgårdars paradrabatter i Båstad, för fjärde året i rad, och med nya boken Blommande rabatter.

Hej Hanna Wendelbo, berätta om din nya bok!

– Det är en uppföljning på min förra bok Odla blommor som handlade om hur man odlar blommor till buketter. Efter den fick jag mycket frågor om hur man skapar skönhet redan på växtplatsen. I Blommande rabatter vill jag visa hur enkelt det är att odla upp en del av gräsmattan, öka den biologiska mångfalden och få en skönhetsupplevelse som imponerar på grannarna. I de oroliga tiderna vi lever i nu skapar det också en trygghetskänsla och ger oss grön terapi.

”Passionsrabatten” med dahlior, ekorrhorn och fingerborgsblomma, samt en bukett med ringblommor och blåklint från ”Ätbara rabatten”. Foto: Hanna Wendelbo

Hur ska man tänka när man planerar en rabatt som är fin länge?

– Det är en liten utmaning att få den att vara fin hela säsongen. För att ha något som blommar tidigt är det bra med ett lökflor av narcisser och tulpaner som slår ut i april och maj. Och använda perenner som har ett bladverk som utvecklas snabbt som lökväxterna kan vissna ner bakom, och sådana som blommar vid olika tider på säsongen.

– Jag brukar också blanda in blommande buskar och träd, och tänka på att rabatten ska ha olika höjder och lager, för att få till den maffiga känslan och volymen. Ett lågt marktäckande lager, ett mellanskikt och ett lager med högre växter, de som kallas för svävare.

– Jag är inte en sån person som vill gå och vänta på saker, jag vill ha det blommigt direkt. För att fylla ut luckorna mellan perennerna, som så småningom växer ihop, brukar jag plantera ettåriga växter, sommarblommor och prydnadsgräs, som jag driver upp själv från frö. Då har jag mängder av blommor att göra buketter utav. 

Läs också: Palettblad – så lyckas du med den färgstarka favoriten!

Jättevädd, pionen ’Sarah Bernhardt’ och alunroten ’Obsidian’ är några av Hannas favoriter. Foto: Getty images

Vilka är dina favoritperenner i rabatten?

– Jag kommer aldrig tröttna på jättevädd. Den svävar högt upp med vaniljgula blommor och humlor, bin och fjärilar älskar den. Den blommar från juni och resten av sommaren, är lättodlad och sprider sig gärna. 

– Pioner är ett måste också, de blommar år efter år, helt ljuvligt. Eftersom de har stora blommor, så det räcker att ta in en blomma i en vas, och många luktar så otroligt gott. Jag gillar särskilt rosa ‘Sarah Bernhardt’ och aprikosa ‘Coral Charm’. 

– Alunrot är en fin marktäckare med delikata blomstänglar där knopparna ser ut som små droppar. Jag skördar hur mycket som helst av dem till buketter. En sort som tillför mycket drama i rabatten är ’Obsidian’ med sina mörka blad.

En krukrabatt och en av Hannas trädgårdsbuketter. Foto: Hanna Wendelbo

Du slår också ett slag för krukrabatter i boken, varför?

– Jo, en krukrabatt är praktiskt om man har en mindre tomt, ett radhus till exempel. Det man bör tänka på är att ju större krukor man använder desto lättare är de att sköta, eftersom jorden torkar ut snabbt i små krukor. Så använd krukor som är minst 30 liter och uppåt. Se också till att ha ett hål i botten, så att vattnet kan rinna ut, och att välja en bra jord, gärna U-jord. Det är också viktigt att fylla på med näring regelbundet. Jag var skeptiskt mot guldvatten innan, men efter att jag testat fattar jag grejen, det är verkligen “the shit”.

Hur tänker man kring kompositionen i en krukrabatt?

– Jag brukar antingen ha en sammanhållen färgskala på krukorna eller på blommorna i krukorna. Annars är jag emot pekpinnar och regler, och blandar växterna fritt. Perenner tycker jag funkar fint i kruka. Här på västkusten där jag bor är det väldigt fuktigt och blött, så jag brukar ställa dem under tak eller ta upp och gräva ner dem i marken på vintern.

Du säljer buketter från din trädgård också?

– Ja, utanför min ateljé på Mariagatan i Majorna i Göteborg sätter jag ut buketter på fredagarna. Det är swish and grab, folk älskar hela upplevelsen kring det. Ibland är det något kryp med i buketten men jag ser det som en kvalitetsmarkör eftersom jag inte använder några bekämpningsmedel. Mina blommor är odlade med omsorg.

Blommande rabatter av Hanna Wendelbo (Bonnier Fakta) utkommer 27 februari, 2024.

Läs också: Tapetdesignern Hanna Wendelbo: ”Vi tapetserar om hela tiden”


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar