Mer trädgård för liten slant: Bli en budgetodlare!

När en fröpåse kostar runt en femtiolapp och en säck jord det ­tredubbla är det lätt att tappa lusten. Men det behöver inte vara dyrt att odla! Vi inspireras av Filip Johanssons budgetknep.

budgetodla

Efter att ha köpt ett hus för alla sina pengar bestämde sig trädgårdsprofilen Filip Johansson för att ha ett köpfritt år i trädgården. Det tvingade honom att tänka kreativt och hitta mängder av nya lösningar. Här bjuder han på fem smarta odlingshacks.

1. Tänk nytt av gammalt

gör egna trädgårdsredskap
Hemsnickrade redskap. 

Saker du har i hemmet och sånt du hittar gratis via t ex sociala medier kan komma väl till pass i trädgården. Filip har bl a gjort en spaljé av en sängbotten, rensverktyg av galgar och använder en trådback som jordsåll.

2. Driv upp plantor

Det är billigare att så än att köpa plantor. Starta inte för tidigt, då behövs extra belysning. För att ljusa upp sådden är aluminiumfolie bra att sätta runt om för att reflektera ljuset. Såjord kan du göra själv och du kan använda gamla förpackningar att så i. 

3. Gratis jord och gödsel

Kompostera allt organiskt material du kan för att skapa egen kompostjord. Filip brukar få säckvis med löv av vänner och gör lövkompost av det. Har du en gård med djur i närheten kan du be att få gödsel gratis, annars kan du satsa på eget gödselvatten och täckodla med gräsklipp. När du kokat potatis, ägg och grönsaker, eller har en kaffeskvätt över, spara det näringsrika vattnet i en hink som du kan vattna dina odlingar med.  

kompostkruka
För att slippa köpa jord, gör kompostkrukor. Varva gammal jord med gräsklipp och löv, som i en lasagne. Tryck ner hårt och fyll ända upp. 

4. Köp i lågsäsong

Passa på att köpa fröer på hösten och lökväxter på vintern när det är rea. De flesta fröer håller i minst fem år, och det går utmärkt att sätta lökar i krukor med jord inomhus, så de inte torkar ut, och plantera ut dem senare. 

5. Byt, låna & föröka

Fråga i grupper  på Facebook om någon vill byta fröer med dig. Be att få låna trädgårdsmaskiner och ta sticklingar från dina vänners trädgårdar. 

Ta frön från kökets frukt och grönt. Filip har t ex lyckats bra med både physalis och melon och odlar träd från ekollon, kastanjer och hasselnötter som han hittar i naturen. 

Satsa på smarta grödor

  • Potatis kräver väldigt liten arbetsinsats och bara lite näring men ger stor skörd. Filip sparar potatisar från förra årets skörd för att göra ny sättpotatis. 
  • Många örter är perenner och väldigt lättskötta. 
  • Grönkål kan skördas under lång tid, även mitt i vintern. 
  • Sockerärter är enkla att odla, ger mycket och barnen älskar dem.
  • Bärbuskar som hallon ger rikligt med bär och allt du behöver göra är att gallra lite bland skotten.
Budgetträdgården av Filip Johansson

Fler bra tips hittar du i Budgetträdgården av Filip Johansson (Polaris Fakta, 2024).

Läs också: Smart odlingshack: Gör självvattnande miniväxthus av crème fraiche-burkar


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar