5 goda skäl att skriva testamente

Ett testamente är det enda sättet för dig att säkert se till att ditt arv blir uppdelat på det sätt du vill, men även för att bespara dina efterlevande konflikter och i värsta fall livslång osämja. Så har du ännu inte skrivit ett testamente eller har tveksamheter, får du nog efter de här skälen eld i baken.

skriva testamente

Tveka inte att skriva ett testamente – här är några av anledningarna.

1. Barnen ärver alltid – men inte nödvändigtvis allt

Barn har alltid rätt att ärva sina föräldrar, de har rätt till minst hälften av arvet (arvslott) – den så kallade laglotten, som barnen delar på. Sedan får du fritt fördela resterande del av arvet hur du än behagar, förutsatt att du nu har skrivit ett testamente. Finns det någon du vill unna lite extra?

Kanske finns det någon som alltid stöttat och funnits där för dig i vått och torrt, som inte är din nära familj, som du skulle vilja lämna något efter dig till. Då måste du notera det i ditt testamente. Dina muntliga önskningar, eller något skrivet på vanligt papper trumfar inte arvsordningen och du kan aldrig säkerställa att folk uppfyller dina önskningar på eget bevåg efter din bortgång.

2. ”Men pappa hade ju lovat mig …”

Affektionsvärdet i vissa föremål kan i många fall vara mer värt än själva penningvärdet, och därför bör du se till att i ditt testamente notera om det är något visst föremål du vill att någon särskild ska få ärva.

Annars kan känslorna lätt ta över hos de efterlämnade och osämjan syskon eller släktingar emellan ta fart, om de ska tvista om vem som skulle ha just det föremålet. Alla kanske tror att du hade just dem i åtanke gällande ett visst föremål.

Läs också: Juristen varnar: Faran med att bo ihop!

3. Blod är alltid tjockare än vatten – eller?

Det är inte alltid man har den bästa relationen till sina släktingar. Därför bör du i största möjliga mån se till att ditt arv går till de som du tycker gjort sig förtjänta av det.

Har du inte skrivit ett testamente och har varken mor- eller farföräldrar, föräldrar, syskon eller bröstarvingar (dvs barn, barnbarn osv) vid liv, ja då går ditt arv till dina föräldrars syskon.

Om du inte vill att de tar del av ditt arv måste du skriva ett testamente där du tydligt nämner din önskan eller anger vilka som i stället skall få ärva dig.

Samma princip gäller om du till exempel vill att din sambo ska ha rätt att få ärva dig, då sambor inte har laglig arvsrätt.

4. Släktgården – ett minne blott

Har du någon kär ägodel, släktklenod eller bostad som du aldrig vill ska lämna familjen, så kan det vara smart att testamentera den som enskild egendom till den som skall ärva dig.

Vill du till exempel att din son ska ärva sommarhuset, och att hans fru inte skall ha rätt till hälften vid en eventuell skilsmässa, ja då måste du skriva att det skall vara hans enskilda egendom.

5. ”Sorry kussen, staten är mig närmre hjärtat”

Alla har kanske inte nära familj eller släkt i livet, och något man då lätt kan glömma bort är att just skriva ett testamente, bland annat eftersom man ändå inte har några nära som automatiskt får ärva. Det man däremot inte får glömma bort är att det förmodligen finns andra som skulle kunna ha stor nytta av dina tillgångar, till exempel din nejd, favoritförening eller kanske en älskad vän.

Det är nämligen så att en person som avlider och saknar testamente samt familj och släkt närmre än kusiner, upplåter hela sitt arv till allmänna arvsfonden. Vill du ha mer kontroll över vart dina tillgångar tar vägen måste du skriva ett testamente.

Arvsfonden har många gånger fått kritik för sitt förfogande över dessa pengar och just nu håller riksrevisionen på att granska fonden efter uppgifter om bland annat missbruk och svag kontroll av fondens bidragsgivning.

Tidigare fick kusiner ärva men det ändrades i samband med införandet av arvsfonden – så vill du att dina pengar går till något särskilt du brinner för, eller någon person du känner lite extra för? Ja – då bör du nog se till att ha ett testamente ifall det oförutsedda sker.

Så vad väntar du på? Det finns mallar och guider för hur du skriver ett testamente på nätet, och kör du fast, då kontaktar du en jurist.

Läs också: Kär och galen? Glöm inte äktenskapsförordet


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar