ANNONS FRÅN IKEA

Du kan ha gjort fel i hela ditt liv – så här möblerar du i sovrummet

Påminner ditt sovrum mer om en rörig förvaringsplats än en lugn oas?
Det kan verka svårt att skapa ett sovrum i balans, men allt du behöver är lite hjälp på vägen.

EXTERN LÄNK: Hitta inspiration till sovrummet

Har du gått efter devisen ”ju fler saker desto mysigare” när du har inrett ditt sovrum? I så fall är risken stor att du inte upplever det som ett rum för avkoppling. För trots att det är rogivande med ett ombonat sovrum kan gränsen till att det blir för plottrigt vara hårfin.

– Det är lätt att övermöblera när man inreder sovrummet – och det blir också lätt ett rum där man förvarar det som inte får plats någon annanstans i hemmet, förklarar Petra, inredningsdesigner på IKEA Sverige.

PAX garderob vit, 175x58x236 cm, 4620:-

Rätt förvaringslösningar

Enligt Petra är det viktigt att sträva efter harmoni när du inreder ett sovrum, men även att tänka praktiskt.

– Sovrummet är en plats där du hämtar energi till nästa dag och därför bör det kännas luftigt och fräscht. För att skapa den känslan behöver du hitta rätt förvaringslösningar.

När du väljer förvaring ska du alltid utgå från vilka behov du har. Exempelvis, har du klänningar, kavajer och längre rockar som ska hänga? Eller mestadels t-shirts och tjocka tröjor som helst ska förvaras liggande?

– För att designa din egen garderob som matchar ditt rum och dina förvaringsbehov perfekt kan du välja PAX garderob från IKEA som har många färdiga kombinationer att välja mellan.

KOMPLEMENT glashyllplan, vit, 100×58 cm, 360:- KOMPLEMENT utdragbart hyllplan med insats, vit, 100×58 cm, 1 066:-

Komfort och funktion

När du har löst förvaringen för dina prylar och kläder är det dags att tänka på resten av inredningen. Självklart behöver du en rymlig och skön säng som passar rummets storlek och som gärna är bäddad med härliga textilier i form av mysiga filtar, täcken och kuddar.

KOMPLEMENT utdragbar byxhängare, vit, 50×58 cm, 400:- KOMPLEMENT avdelare för stommar, vit, 75-100×58 cm, 400:-

– När du väljer säng ska den såklart vara fin och bekväm, men du bör också fundera på om den ska innehålla förvaring. IDANÄS från IKEA är en klädd sängstomme med mjukstängande lådor under sängen. Klassiska knappdetaljer och svarvade träben ger en tidlös känsla.

– Tänk på att placera sängen så att det går lätt att komma i och ur den. Du ska enkelt komma åt förvaring och garderob i ditt rum. Bädda innan du påbörjar dagen, efter en lång dag på jobbet, skolan, eller en dag hemma så får du en känsla av välbehag och finner ro innan läggdags.

Det sitter i detaljerna

Trots att du har kommit en lång bit på vägen när du har valt förvaring och säng är sovrummet inte komplett förrän du har hittat de rätta inredningsdetaljerna.

– Låt en stor härlig matta rama in din säng – och samtidigt ge dig en go och varm känsla när du sätter ner fötterna på golvet om morgnarna. Arbeta gärna med två eller tre lager av gardiner, där den som är innerst ska vara mörkläggande och den som är ytterst ger en extra dimension till rummet.

Mysig belysning blir pricken över i:et när du inreder ditt sovrum. Skapa först ett funktionellt ljus i rummet så att du kan läsa din bok på kvällen innan läggdags och hitta dina kläder på morgonen i garderoben.

– Ha också gärna en lampa vid spegeln så att du ser din valda klädsel för dagen. Därefter lägger du till stämningslampor med mindre ljusstyrka för att skapa en fin helhet i ditt sovrum, säger Petra och fortsätter:

– Ta gärna hjälp av våra inredningsdesigner i varuhusen så hjälper de dig med att göra en bra belysningsplan, skapa en fin rumslighet och bra förvaring.

NORDLI sängstomme med förvaring, vit 90×200 cm, 2 995:- ÄNGSLILJA påslakanset vit, 150×200 cm, 149:-

EXTERN LÄNK: Sängar, förvaring, och mycket mer – här hittar du allt

Mest lästa artiklar