Rött, vitrin och dolda maskiner – kökstrender för 2024

Vitrinskåpet är tillbaka och konsten lyfts fram. Här är en trendspaning från kökstillverkaren Marbodal, som också lanserar ett nytt kök för att fira sitt hundraårsjubileum. Se bilderna här!

Dags att uppdatera köket? Bli inspirerad av det senaste inom köksdesign. Marbodals inredningsarkitekt Jessica Fryklund guidar till årets kökstrender. Dessutom lanserar de ett nytt jubileumskök, kika på det längre ner!

Kökstrender för 2024

1. Konsten tar plats

Vi vill sätta en personlig prägel på köket och kombinerar gärna olika material, samt lägger större fokus på detaljerna.

– Konst i köket kommer stort nu. Det gör köket till något större än bara en plats där vi lagar mat. Det är också en reflektion av din smak, kreativitet och livsstil, säger Jessica Fryklund. 

Att visa upp hantverk är också trendigt, då det utstrålar det naturliga och genuina. Apparaterna vill vi däremot gärna dölja och bygga in i skåpen, för att skapa renare linjer.

2. Bänkskivor i röd sten

Rött är en färg som associeras med passion och energi. En bra färg till köket eftersom den skapar en varm atmosfär och väcker matlagningslusten. Rött och rosa finns naturligt i flertalet bergarter, och nu börjar färgen synas alltmer på stenskivor i heminredningen.

– Röd sten ger ofta en visuell kontrast och intressant design. Med sin elegans och sitt unika uttryck kan det lyfta utseendet på köket och andra platser i hemmet, säger Jessica.

3. Vitrinskåp överallt

Efter en tid då vi sett färre överskåp och mycket öppna hyllor, gör nu det praktiska vitrinskåpet comeback. 

– Vitrinskåpet ger möjlighet att presentera en personlig och visuell utställning med ditt vackraste porslin och andra favoriter. Du kan skapa en visuell dimension och djup i köket vilket i sin tur kan göra rummet mer levande och intressant. Vitrinskåp passar dessutom de flesta köksstilar, säger Jessica.

4. Större fokus på att trivas

Hemmet ska kännas ombonat och inbjudande, och vara en plats där man kan slappna av. För att få till den känslan i köket läggs större fokus på textilier, exempelvis gardiner, samt växter och andra naturliga element som skapar en levande känsla. Kompletterat med andra saker som man själv tycker mycket om.

5. Hållbarhet

Hållbara material och tidlös design som gör att köket håller över tid i sin stil och funktion, känns allt viktigare för dagens miljömedvetna konsumenter.  

Marbodal firar 100 år med jubileumskök

Kökstrenderna ovan har Marbodal integrerat i sitt nya jubileumkök Gryning, som de tagit fram för att fira sitt hundraårsjubileum. Ett kök med inspiration från stilinriktningen Swedish grace och 1920-talets strama former.

Köket har en varm färgskala, med höga vitrinskåp i ek med räfflat glas, och övriga skåpsluckor är målade i en ljusbeige nyans med röda undertoner.

Den ljusa bänkskivan med kalkstenskaraktär har inspirerats av den röda kalkstenen i Kinnekulle, och den svarta droppformade gjutjärnsknoppen av 20-talets skulpturer och konsthantverk.

Källa: Marbodal


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar