På med reflexen – dags att rädda liv

Visste du att de flesta trafikolyckor där gående drabbas sker under vintermånaderna i tätbebyggda områden med god belysning? Något som därför bör vara en självklarhet nu när mörkret sköljer över oss är reflexen. Den ack så lilla men viktiga prylen förhindrar många olyckor.
Häng med så räddar vi liv – tillsammans!

reflex

Vår synförmåga är kraftigt försämrad i mörker och särskilt svårt kan det bli som bilförare att se gående utan reflex. Det blir i regel svårare att urskilja objekt i mörkret och bilförare kan bli bländade av gatubelysningen som du upplever som trygg. Färdas bilen i hög fart kan olyckan snart vara framme.

Här kan reflexen göra en insats – den gör i god tid bilföraren uppmärksam på att det finns gångtrafikanter i rörelse och att det är dags att påbörja inbromsningen.

Så mycket bättre syns du

Har du en eller flera reflexer som sitter synligt, då ser en bilförare dig på hela 125 meters håll.

Har du däremot ingen reflex och dessutom bär mörka kläder, ja då syns du inte förrän på 20–30 meters avstånd. Då hinner bilföraren kanske inte påbörja inbromsningen i tid. Beroende på bilens hastighet och rådande vägunderlag kan bromssträckan bli extra lång.

Det är nämligen så att om en bil färdas i 30 km/h, är bromssträckan med optimalt väglag och bra däck 17 meter. Färdas bilen i stället i 50km/h, då är bromssträckan hela 35 meter.

Har föraren dessutom dålig sikt, vilket ofta är fallet i vårt snöiga och regniga land, blir det ännu svårare att upptäcka dig i tid och ett halt underlag gör ofta bromssträckan två till fyra gånger längre.

Bilföraren kan ha gjort sitt yttersta och bästa utifrån situationen men den kan trots det resultera i katastrof. En reflex, som alltså gör dig synlig på 125 meters håll, kan verkligen rädda liv.

Hur ska reflexen sitta?

Det viktigaste är såklart att bära reflexer överhuvudtaget. Den bör dock i regel sitta så långt ner som möjligt för att du ska synas som bäst, då det är där bilens strålkastare träffar tidigast. Större varianter syns bäst men tänk också på att du bör synas från alla håll och kanter. De flesta olyckor sker just i närheten av övergångställen, där man kanske vrider sig så att reflexen vänds bort eller döljs av kroppen.

Hängande reflexer som du knyter fast på låg höjd kan också röra sig mer fritt och då är chansen att synas bättre. Reflexband som du sätter runt fot- och handleder är även de exempel på bra reflexer som du enkelt kan ta av och på vid behov, då kan en bilförare enklare se att dina ben och armar rör sig. Det mest optimala för bästa synlighet är dock att ha flera stycken och olika sorter.

En stor anledning till att folk väljer att inte bära reflex är att de kan upplevas som fula, och har du svårt att få dina små eller mer modemedvetna familjemedlemmar att bära reflex så finns det nu varianter som kommer i formen av olika figurer, mönstrade band, eleganta reflextofsar med mera. Lägg där till smarta produkter så som reflexkassar, -ryggsäckar, -vantar och -mössor. Det finns en uppsjö av smarta reflexprodukter på marknaden, också utifrån dina behov och intressen.

Ska du till exempel ut på en promenad eller löprunda med hunden så finns det reflexvästar som gör er båda säkrare i mörkret.

Ha gärna en reflex till varje jacka, så du inte riskerar att stå utan.

Läs också: Hund- och kattägare dåliga på att sätta reflex på sitt husdjur

Reflexen är en färskvara – så testar du den

Det många missar är att reflexer faktiskt är en färskvara och du bör ständigt hålla koll på dina reflexers kvalitet och effekt, de kan tappa en stor del av sin prestanda över tid. Dessutom bör du se till att dina reflexer uppnår de nödvändiga säkerhetskraven genom att de har en CE- eller SIS-märkning.

Reflexer kan försämras av yttre påverkan så som värme, fukt eller repande. Tar du väl hand om din reflex kan du använda den i upp till tre år, men du bör redan efter ett år kolla så att effekten fortfarande är god.

Ett bra test för att se så att din nya eller befintliga reflex håller måttet är att hänga upp den i ett mörkt rum och lysa på den med en ficklampa. Om den reflekterar ljuset på minst 4 meters håll så är den duglig. Jämför också effekten genom att hänga en ny reflex bredvid dina äldre för att veta när det börjar bli dags att införskaffa nya.

Tips!

Är det dags för en ny reflex? Besök ditt lokala försäkringsbolags kontor, ofta skänker de gratis reflexer!

Visste du att …

  • Det årligen omkommer 30–40 gångtrafikanter i trafikolyckor.
  • Reflexer har ett bäst-föredatum.
  • De flesta olyckor sker i tätbebyggda och välbelysta områden.
  • Fyra av tio olyckor där gående drabbas sker under november–februari, efter solnedgång.
  • Många undviker att använda reflexer för att de upplevs som fula.

Källor: NTF (Nationella trafiksäkerhetsförbundet), Trafikverket, Folksam.


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar