Hund- och kattägare dåliga på att sätta reflex på sitt husdjur

Orolig för att ditt husdjur ska bli påkörd i vintermörkret? En reflex är ett enkelt sätt att göra din katt eller hund mer synlig – ändå uppger en förkrossande majoritet av kattägarna att deras älskling inte bär reflex.

husdjur med reflex

30 procent av hundägarna, och hela 90 procent av kattägarna, sätter inte reflexer på sina husdjur. Detta trots att det är ett enkelt och effektivt sätt att förebygga olyckor under vinterhalvåret. Det visar Arken Zoos årliga undersökning Husdjursbarometern. 

– Nu är hösten här och kvällarna och nätterna blir allt mörkare, då vill vi verkligen understryka vilka lysande och livräddande åtgärder en reflex och en lampa kan vara, säger Sarah Frelin Ekvall, marknadschef på Arken Zoo.

Har du en hund med mycket päls? Testa en reflexväst! Då riskerar inte reflexen att skymmas av pälsen.

Viktigt med bra reflex

Det räcker inte att bara sätta på husdjuret vilken gammal reflex som helst, du bör även kontrollera att reflexen fortfarande fungerar. En bra reflex gör dig eller ditt husdjur synlig på ca 140 meters avstånd, när den träffas av ett strålkastarljus. En bra riktlinje är att de flesta reflexer bör bytas ut efter ungefär ett till tre år.

Så här kan du testa om din reflex fortfarande fungerar.


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar