Bokashi – komposten som ger växterna supernäring!

Bokashi är en japansk kompostmetod som snabbt förvandlar matrester till näringsrik kompostjord. Och som du kan ha inomhus! Så här lyckas du!

Kompostmetoden bokashi blir allt mer populär i Sverige, och för många odlare blir den snabbt till ett riktigt nördintresse. För att skapa fin jord och näring av sitt matavfall är både spännande och tillfredsställande. Men hur går det till egentligen? 

Effektiva mikroorganismer

Jo, bokashi, som betyder ”jäst organiskt material” på japanska, går ut på att fermentera matavfallet. Det gör man genom att lägga matresterna i en lufttät hink och tillsätta så kallade ”effektiva mikroorganismer” (EM). Dessa finns att köpa i flytande form, eller blandat med strömaterial, så kallat bokashiströ.

När komposthinken är full ställer man undan den och låter den jäsa i några veckor, och därefter gräver man ner innehållet i jorden. Det är då matavfallet börjar brytas ned och omvandlas till kompostjord, på bara några veckor. 

För att matresterna ska omvandlas till kompostjord behöver de grävas ner i jorden. 
Foto: Bokashi.se/Stina Valheim

Läs också: Stor kompostguide: Allt du behöver veta om kompost

Fördelar med bokashi

Det stora fördelen med bokashi är dels att det ger väldigt näringsrik jord på kort tid, och att man kan kompostera allt sitt matavfall i den, inklusive kött och fisk. 

En annan fördel är att man kan ha den inomhus, utan att den drar till sig flugor. Det gör det även möjligt att kompostera för dem som saknar trädgård, och bara odlar på sin balkong eller terrass. För man måste inte ha någon jordbädd att gräva ner de fermenterade matresterna i, en låda med jord fungerar också bra. 

Bokashihinkar har lock och kran, och brukar få plats under diskbänken. Hinkar och bokashiströ finns att köpa i både trädgårdsbutiker och på nätet. Foto: Plantagen och Bokashi.se

Bokashihink

När man komposterar med bokashi bildas det lakvatten som behöver sugas upp eller tappas ur kärlet för att det inte ska bli för blött i komposten och börja lukta surt. 

Många skaffar därför en bokashihink som har dränering och en kran i botten, och som gör det lätt att tappa ur vätskan. En sådan specialhink kostar från cirka 450 kronor, och man brukar ofta vilja ha flera hinkar eftersom de fylls upp ganska fort. 

Vill du prova på bokashi men hitta en billigare lösning kan du använda en vanlig plasthink med lock, men då behöver du varva matresterna med exempelvis tidningspapper och äggkartonger, eller lägga biokol i botten, som kan suga upp fukten.

Foto: Istock

Näringsvattna med lakvatten

Lakvattnet från bokashikompost är väldigt näringsrikt, och utmärkt som flytande växtnäring för dina krukväxter och odlingar. Eftersom det är starkt är det dock viktigt att späda ut det med vatten först, ca 1:100, det vill säga 1 deciliter lakvatten till 10 liter vatten.

Med en sådan här kran och smutsavskiljare kan du bygga en egen bokashihink. Foto: Jula och Biltema

Gör en egen bokashihink

På ett ganska enkelt vis kan du tillverka en budgetvariant av en bokashihink. Gör så här: 

1. Skaffa en livsmedelsgodkänd plasthink med lock på minst 10 liter. (Du kan säkert få en förbrukad hink gratis från en restaurang.) 

2. Köp en smutsavskiljare och en kran, det går att hitta på byggvaruhus för totalt en hundralapp. Se bara till att smutsavskiljaren är lagom stor för hinken.

3. Skär försiktigt ut ett hål i hinken med en vass kniv, ett par centimeter upp från botten. Sätt i kranen så att den sitter tätt i hålet, och lägg i smutsavskiljaren i botten av kärlet. Klart!

Läs också: Kompostera mera – så gör du egen jord!


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar