Hur mycket är ditt lego värt? Här är 14 riktiga dyrgripar

Förr köpte vi lego för att leka. I dag spekulerar vi i lego. Både gamla och nya modeller går upp i pris. Till och med de minsta figurerna är eftertraktade. Vilka guldkorn har du? Retroexperten Lotta Reberg guidar.

så mycket är ditt lego värt

Tänk om man kunde se in i framtiden – då skulle fler föräldrar ha varit mer försiktiga med barnens lego. Inte slängt förpackningar och ritningar, eller skickat iväg legot till loppis när intresset svalnat.

För nu är lego nämligen hur hett som helst. På exempelvis Brickeconomy kan du se när olika byggsatser lanserades, vad de kostade då och hur mycket de har stigit i värde.

Lego har även blivit en vuxenhobby, menar Daniel Brolin, intendent på auctionet.com.

– Man handlar nya modeller av lego och bygger upp. Det är något att samlas runt, precis som ett pussel. Sedan är det en del som spekulerar i lego. Man köper en extra modell som man inte öppnar och hoppas på att den ska gå upp i pris, säger han.

Är det bara nya oöppnade modeller som säljs till höga priser? Nej, även redan uppbyggda modeller, duplo, minifigurer och reservdelar kan vara guld värda.

Till och med olika små huvuden till minifigurerna går att sälja. Och har du en kartong med blandat lego kan du kränga även det. Lego säljs numera kilovis, man brukar säga 80 till 100 kronor per kilo. Men allt i världen är inte pengar – tänk på att Lego kommer från danskans ”leg godt”, på svenska ”lek bra”!

Läs också: Så mycket är dina gamla leksaker värda!

Här listar några guldklimpar att leta efter i gömmorna.

1. Yellow Submarine

yellow submarine beatles lego

En del av Legos nya byggsatser görs på förslag från kunder. Yellow Submarine med Beatlesfigurerna är en sådan. Den går sakta men säkert uppåt i pris. Här i oöppnad förpackning. Såld för 1 625 kr hos Tradera. 

2. Piratskepp från 90-talet

piratskepp lego

Piratskeppet Skull’s Eye Schooner kom 1993. Öppnad kartong, uppbyggt skepp som inte är genomgånget, ritningar medföljer. Klubbad för 3 400 kr på Auktionshuset Kolonn.

3. Millennium Falcon i oöppnad förpackning

En oöppnad förpackning Star Wars 10179 UCS Millennium Falcon är många samlares dröm. Den första versionen kom 2007 med över 5 000 bitar och fem minifigurer, den andra 2017. Den äldre står högst i kurs. Här en byggsats från 2007 i oöppnad förpackning, med bara en skråma på själva kartongen. Den gick för 24 999 kr på Tradera – och kostade omkring 4 000 kr vid lansering.

4. Green Goblin

Green goblin star wars

Superskurken Green Goblin från Spider-Man. Figur från 2003, såld för 570 kr på Tradera. 

5. Create Green Grocer

green grocer lego

Den här byggsatsen kom 2008 och är mycket poppis. Såldes utan kartong på Tradera för 6 999 kr. 

6. Blandat lego

kilopris

18 kilo osorterat lego klubbades för 3 422 kr hos Laholms Auktionskammare.

7. Taj Mahal

taj mahal lego

Såg dagens ljus 2008 och är i dag en av de mest eftertraktade legosatserna. Just denna modell slutade tillverkas 2010. Kostade omkring 3 000 kr när den kom, i dag går den för mellan 10 000 och 25 000 kr
på andrahandsmarknaden. 

8. Boba Fett från Star Wars

boba fett star wars

Minifiguren Boba Fett från Star Wars, lanserad 2003, klubbades för 5 700 kr hos Tradera för drygt ett år sedan.

9. Obrutna retroförpackningar med lego

retro lego

Fyra obrutna förpackningar, bland annat en rymdpolisfarkost från 1989 och en busstation från 1979. Dessa såldes för 6 750 kr hos Helsingborgs Auktionskammare.

10. Andra versionen av Millennium Falcon

millennium falcon lego 2017

Tio år efter Star Wars Millennieskepp kom så lanserades den andra versionen från 2017. Även den är värd pengar, om än inte lika mycket. Här i en öppnad förpackning och byggd. Gick för 4 609 kr hos Halmstads Auktionskammare.

11. Tidigt lego

Riktigt gammalt lego är det många samlare som är ute efter. Här hela 60 förpackningar från 50- och 60-talet, en del bitar fattas i kartongerna. Sålt för 24 000 kr hos Göteborgs auktionsverk.

12. 14,8 kilo löst lego

flyttkartong

Kilopriset på lego brukar ligga mellan 80 och 100 kr. Här har vi nästan 15 kilo blandat lego i en stor flyttkartong. Klubbades för 3 450 kr hos Laholms Auktionskammare.

13. Piratlego

pirat lego

Öppnade originalkartonger innehållande ett sjörövarskepp och en sjörövarborg. Dessa såldes för 5 200 kr hos Stadsauktion Sundsvall.

14. 6,3 kilo Duplo

duplo

1969 lanserades duplo – de större bitarna som var till för mindre barn. Ett lass med 6,3 kilo gubbar, klossar, bilar och plattor klubbades för 1 480 kr hos Tradera.

Läs också: Är din Barbie värd tusenlappar? Vi har listan!


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar