Nytt kök på liten budget – 13 smarta kökshacks

Det behöver inte kosta en förmögenhet att uppdatera köket.
Så här renoverar du billigt och undviker vanliga fallgropar.

Renovera köket billigt

Renovera köket med liten budget? Ja, det går! Här listar vi 13 smarta knep för att renovera köket billigt.

Design

1. Vill du förändra layouten på köket men är orolig över designkostnaden? Få gratis planeringshjälp av t ex Ikea eller HTH Kök. Det finns också digitala planeringsverktyg där du kan testa olika varianter själv.

2. Spara in kostnaden för rörmokare och elektriker genom att behålla placeringen av vatten och el. Att montera och sätta upp nya skåp behöver inte vara svårt att fixa själv.

Bänkskiva

3. Är träbänkskivan bara repig och fläckig kan du snygga till den genom att slipa och olja in den.

4. En hopplöst ful bänkskiva kan se ut som ny med hjälp av dekorplast med trä- eller stenutseende. Använd en plastskrapa för att få bort luftbubblorna.

5. Om bänkskivan är bortom räddning, byt ut den! Laminat och trä är två prisvärda val som är lätta att såga till själv. Leta efter fynd på andrasorteringen på byggvaruhusen. 

Läs också: Så lägger du dit den nya bänkskivan

Pigga upp köket med en ny färg. Foto: Ikea.

Skåp och luckor

6. Ny färg på luckorna kan förändra köket totalt. Att lämna in dem på omlackering är oftast billigare än att köpa nya. Har du luckor med dekorlister kan det bli dyrare då underarbetet är större.

7. Ännu billigare är att måla om köksluckorna själv. Tänk på att de ska kunna gå att stänga efteråt, så slipa ner kanterna lite extra där det behövs. För ett jämnt resultat, sprejmåla eller använd skumgummiroller. 

8. Om köksstommarna fortfarande är okej kan du byta köksluckorna. Har stommarna ovanliga mått kan du måttbeställa nya från t ex Härjedalskök eller Nord design. 

9. Finns det plats för en köksö? Det är inte svårt att bygga en själv, och mer arbetsyta är guld värt!

Kakel

10. Trött på kaklet? Montera en väggpanel eller ett stänkskydd ovanpå med dubbelhäftande montagetejp eller sättlim. De är dessutom lättstädade! 

Väggpaneler finns i många stilar. Här Grey Sahara från Fibo.

11. Du kan också måla om ditt kakel eller mosaik med våtrumsfärg, eller spackla över det om du vill få en slät vägg och avsluta med en fett- och vattenavvisande produkt. 

Fynda

12. Tänk kreativt med återbruk. Skanna Blocket, Facebook marketplace och andra andrahandssajter efter vitvaror, hyllor, vitrinskåp och köksluckor. Ibland skänker folk bort hela stommar.   

13. Jaga erbjudanden på kök och vitvaror. Köksleverantörernas utställningsmodeller brukar säljas för reducerade priser i butik.

Läs också: Galet mysig köksbelysning – här är 5 smarta knep!


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar