Galet mysig köksbelysning – här är 5 smarta knep!

Hur får man till en supermysig belysning i köket? Här är våra bästa tips!

Det är extra viktigt med bra köksbelysning över dina arbetsytor i köket – så att du ser ordentligt när du lagar mat. Men det är också viktigt att ha möjlighet att sätta en mer mysig ton på din belysning i köket (åtminstone om du inte vill äta dina middagar när du har gäster på besök med ett starkt strålkastarljus över er!).

Tända ljus i all ära, men det går också med andra knep att få till den där mysiga stämningen, den som passar perfekt till fredagsmiddagen eller mysiga fikastunder på kvällen.

Mysbelysning i köket – här är våra bästa tips 

1. Ha många ljuspunkter! Det allmänna rådet när det kommer till belysning är att ett normalstort rum bör ha mellan 5–10 ljuskällor. En lampa över köksbordet och en vid köksbänken räcker alltså inte om du vill ha en varm, mysig känsla i köket – utan satsa på många olika typer av belysning.

2. Spotlights i vitrinskåpet! Har du ett skåp i köket? Då kan spotlights vara något för dig om du vill få till en mer mjuk belysning. Skåpbelysning är både en snygg detalj och ger ett mysigt sken på en och samma gång. 

3. Dimmer över köksbordet – en given klassiker om du vill få till en mysig stämning när det är middagsdags. Med en dimmer kan du sänka belysningen efter tycke och smak, och vips får du en mer mjuk och avslappnad belysning. 

4. Ljusslingor är underskattat! Låt inte ljusslingan stå och samla damm när december har passerat. En ljusslinga på fönsterbrädan eller i blomkrukan bidrar med hög mysfaktor.

5. Satsa på fler ljuspunkter i olika höjder. För att skapa dynamik i ett rum är ett tips att sätta fler ljuspunkter i olika höjder. Lys upp en blandning av fönsterbräda, bord, golv och tak. Det här maxar den mysiga stämningen ytterligare. 

Läs också: Så lyckas du med köksbelysningen


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar