Fjäderlampa – finaste inredningsdetaljen!

Plötslig fanns den överallt – fjäderlampan. Med sitt vackra och dämpade sken är den en ny inredningsfavorit. Inspireras här!

fjäderlampa

Originalet kommer – som så mycket annan succédesign – från Danmark. Søren Ravn Christensen grundade VITA Copenhagen (numera Umage) 2008 och efter ett par år fick han idén till fjäderlampan.

Med en bakgrund som inredare på restauranger och nattklubbar, saknade han en riktigt snygg och tidlös belysning, som inte kostade en smärre månadslön. Dessutom skulle lampan vara lika tilltalande hela tiden, vare sig den var tänd eller inte. Resultatet blev fjäderlampan.

Foto: Umage

Mysig atmosfär

– Jag tror att jag lyckades skapa en lampa som både är mysig och ger en bra atmosfär till alla rum. Den passar till vilken stil som helst och har en design som är helt unik, har han berättat.  

Originalet är gjort av gåsfjädrar och en fjäderlampa ger ett dämpat och behagligt sken. Den höjer stämningen i vilket rum den än placeras, och vill du mjuka upp en lite stram stil, så är den perfekt. I sovrummet är en fjäderlampa extra fin med sitt mysiga ljus.

Läs också: Retrolamporna som blivit dyrgripar!

Fjäderlampa som bordslampa

Originalet kostar från en tusenlapp och uppåt, beroende på storlek, men det finns många kopior för några hundralappar. Idag finns fjäderlampan  i flera utföranden, till och med som bordslampa.

fjäderlampa som bordslampa
Foto: Umage

En äkta fjäderlampa är flexibel. Den vänds helt enkelt åt ena hållet om du vill hänga den från taket och åt andra hållet om du sätter den på ett stativ för att använda den som golvlampa. Det viktiga är att det är ett lampupphäng eller stativ för en E27-lampa.

Äkta fjädrar

Sugen på en fjäderlampa? Här är några vanliga frågor och svar som vi hämtat från Umages hemsida. Om du köper en kopia, försök att ta reda på varifrån fjädrarna kommer, så att de är etiskt producerade.

En ny fjäderlampa kan du behöva rufsa till försiktigt, och böja   gåsfjädrarna lite för att den ska få rätt utseende. När fjäderlampan blir dammig så kan du ta ned den och blåsa av dammet med en fön på kallt läge.

Fjäderlampan finns i flera färger. Foto: Umage

Guide till din fjäderlampa

Varifrån kommer fjädrarna?

– De är en restprodukt från livsmedelsindustrin. Istället för att fjädrarna går till förbränning så saneras de grundligt och återanvänds.

All fjäderhantering är enligt lag skyldig att dokumenteras och hela processen följer etiska lagar och principer.

Hur rengörs fjädrarna innan tillverkningen?

– De tvättas i 40 grader, avfuktas och torkas sedan i en ugn.

Mina fjädrar på lampan är väldig platta?

– Det tar 2–4 veckor innan fjädrarna vecklat ut sig helt. Använd hårfön för att forma och göra rent lampan.

Om fjädrarna inte är vita, är de färgade då?

– Ja, de färgas.

Det är glipor mellan fjädrarna? 

– Det kan hända, men gör så här: knäck försiktigt fjädrarna uppåt tills önskad linje nåtts. Använd även hårfön för att ge lampskärmen rätt utseende.

(Källa: Umage)


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar