Fjäderlampa – finaste inredningsdetaljen!

Plötslig fanns den överallt – fjäderlampan. Med sitt vackra och dämpade sken är den en ny inredningsfavorit. Inspireras här!
fjäderlampa

Originalet kommer – som så mycket annan succédesign – från Danmark. Søren Ravn Christensen grundade VITA Copenhagen (numera Umage) 2008 och efter ett par år fick han idén till fjäderlampan.

Med en bakgrund som inredare på restauranger och nattklubbar, saknade han en riktigt snygg och tidlös belysning, som inte kostade en smärre månadslön. Dessutom skulle lampan vara lika tilltalande hela tiden, vare sig den var tänd eller inte. Resultatet blev fjäderlampan.

Foto: Umage

Mysig atmosfär

– Jag tror att jag lyckades skapa en lampa som både är mysig och ger en bra atmosfär till alla rum. Den passar till vilken stil som helst och har en design som är helt unik, har han berättat.  

Originalet är gjort av gåsfjädrar och en fjäderlampa ger ett dämpat och behagligt sken. Den höjer stämningen i vilket rum den än placeras, och vill du mjuka upp en lite stram stil, så är den perfekt. I sovrummet är en fjäderlampa extra fin med sitt mysiga ljus.

Läs också: Retrolamporna som blivit dyrgripar!

Fjäderlampa som bordslampa

Originalet kostar från en tusenlapp och uppåt, beroende på storlek, men det finns många kopior för några hundralappar. Idag finns fjäderlampan  i flera utföranden, till och med som bordslampa.

fjäderlampa som bordslampa
Foto: Umage

En äkta fjäderlampa är flexibel. Den vänds helt enkelt åt ena hållet om du vill hänga den från taket och åt andra hållet om du sätter den på ett stativ för att använda den som golvlampa. Det viktiga är att det är ett lampupphäng eller stativ för en E27-lampa.

Äkta fjädrar

Sugen på en fjäderlampa? Här är några vanliga frågor och svar som vi hämtat från Umages hemsida. Om du köper en kopia, försök att ta reda på varifrån fjädrarna kommer, så att de är etiskt producerade.

En ny fjäderlampa kan du behöva rufsa till försiktigt, och böja   gåsfjädrarna lite för att den ska få rätt utseende. När fjäderlampan blir dammig så kan du ta ned den och blåsa av dammet med en fön på kallt läge.

Fjäderlampan finns i flera färger. Foto: Umage

Guide till din fjäderlampa

Varifrån kommer fjädrarna?

– De är en restprodukt från livsmedelsindustrin. Istället för att fjädrarna går till förbränning så saneras de grundligt och återanvänds.

All fjäderhantering är enligt lag skyldig att dokumenteras och hela processen följer etiska lagar och principer.

Hur rengörs fjädrarna innan tillverkningen?

– De tvättas i 40 grader, avfuktas och torkas sedan i en ugn.

Mina fjädrar på lampan är väldig platta?

– Det tar 2–4 veckor innan fjädrarna vecklat ut sig helt. Använd hårfön för att forma och göra rent lampan.

Om fjädrarna inte är vita, är de färgade då?

– Ja, de färgas.

Det är glipor mellan fjädrarna? 

– Det kan hända, men gör så här: knäck försiktigt fjädrarna uppåt tills önskad linje nåtts. Använd även hårfön för att ge lampskärmen rätt utseende.

(Källa: Umage)

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar