Bästa hemmakontoret – så inreder och organiserar du

Ergonomiskt, trivsamt och funktionellt – så bör ett bra hemmakontor se ut. Här är en praktisk checklista att börja med inför planeringen.

hemmakontor

Efter pandemin har det blivit allt vanligare att arbeta hemifrån någon dag i veckan, och då krävs att du ordnar med ett trevligt hemmakontor. Allra viktigast är funktionaliteten – att du har en bekväm stol och ett bord i rätt höjd så att du undviker problem med nacke och rygg.

Börja med planering

Innan du inreder ditt hemmakontor, så gör en lista över saker du inte kan vara utan. Dela upp listan i kategorierna 1) teknik, 2) möbler/inredning, 3) kontorsmaterial och 4) saker som får dig att må bra.

Under teknik så behövs troligtvis en dator och en mobil, men kanske även en skrivare eller internetkabel. När det gäller möbler och inredning så beror det på om du har en fast arbetsplats i hemmet eller om du måste flytta runt. Om du har möjlighet att avsätta ett rum till kontoret så kan du enkelt inreda med hyllor, och skrivbord med lådor eller hurts för dina saker. Måste du istället flytta runt så lägger du alla saker i en låda. Kontorsmaterial är sådant du använder dagligen och som du inte kan vara utan. Och glöm för all del inte bort att du ska trivas på jobbet. Om en personlig kaffekopp eller en trevlig krukväxt får dig att må bra i ditt hemmakontor, så ska du absolut ordna med det.

Läs också: Bygg hemmakontoret själv

Organisera arbetsplatsen

Beroende på vad du arbetar med så behöver du lägga fokus på olika saker. Om du sitter vid datorn hela dagen så kan det vara värt att investera i en stationär dator, eller en större skärm som du kan koppla upp mot din bärbara dator. Kolla med arbetsgivaren om det finns någon budget för ditt hemmakontor.

Oavsett om du har en bärbar eller stationär dator så är det viktigt att den står på rätt höjd. På ditt fasta kontor finns det kanske höj- och sänkbara skrivbord, eller åtminstone skrivbord som är anpassade för kontor. I hemmet får vi använda det som finns till hands, vilket kan vara köksbordet, soffbordet, eller barnens skrivbord. Prova dig fram var du sitter bekvämast och se till att ställa datorn på en bok eller låda om den hamnar för långt ner, vilket den tenderar att göra på borden vi har hemma. Det finns också särskilda ställ för Ipad eller bärbar dator som går att placera på bord eller i knät i soffan.

Även skrivbordsstolar är något som hör hemma i kontorslandskapen. Om du har möjlighet att investera i en bra kontorsstol till ditt hemmakontor så är det toppen. I annat fall får du arbeta med det du redan har hemma. En köksstol med ryggstöd brukar räcka ganska långt. Men precis som på kontoret handlar det om att inte sitta i samma position för länge. Ställ dig upp några minuter per timme och sträck på dig. Byt ibland ut köksstolen mot en pall eller en pilatesboll för att tvinga kroppen att byta position en stund.

hemmakontor
Kanske inte den allra mest ergonomiska arbetsplatsen …

Lagom många personliga saker

På ett kontor är det trevligt med en växt eller ett foto på barnen, något som kan öka trivsel och motivation. I hemmet har vi snarare för många personliga saker som kan få tankarna att vandra iväg. Det viktiga med ett hemmakontor är att du rensar platsen från för mycket bråte och personliga ägodelar. När du väl sätter dig i ditt hemmakontor så är det jobbet som ska vara i fokus.

Om du inte har möjlighet att avsätta ett helt rum till kontor så se till att ha en tidskriftssamlare eller en låda där du förvarar allt som hör jobbet till. Använder du block och penna, gem, häftapparat och så vidare, så ska det ligga i lådan. Du ska inte behöva gå runt och plocka ihop jobbsakerna i början av varje arbetsdag, utan de ska ställas fram vid arbetsdagens början och ställas bort vid arbetsdagens slut.

Dagsljus och lampor i hemmakontoret

Om du sitter i många digitala möten, och behöver synas för dina kollegor, så är det viktigt att du har ett bra ljus. Under den ljusa delen av året så brukar solljuset räcka långt. Sitt aldrig med ryggen mot ett fönster, då blir det motljus och allt dina kollegor ser är dig i mörker med ett väldigt ljust fönster i bakgrunden. Vänd istället datorn från fönstret så att du får dagsljuset i ansiktet. Om du inte har tillgång till fönster i ditt hemmakontor så går det bra med en skrivbordslampa eller en taklampa med starkt ljus. Ljuset gör också att du orkar jobba längre och mer koncentrerat.

Se till att ha fungerande teknik

Det finns inget värre än att sätta sig ner för att arbeta och så fungerar inte nätverket, eller så saknas laddare till datorn eller telefonen. Placera ditt hemmakontor där det finns eluttag och där du har en bra internettäckning. Om du har en extra laddare så placera den i din jobblåda, så att du alltid har den nära till hands.

Läs också: Rumsavdelare – smarta lösningar, tips och inspiration!


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar