Så såpskurar du trägolvet

Rengör ditt gamla trägolv på rätt sätt för ett långvarigt och snyggt resultat. Så här såpskurar du golvet. 


Har du ett gammalt trägolv i huset? Såpskura det med linoljesåpa för ett vackert resultat. Såpan är fet och både rengör och skyddar ditt golv. Ett stort plus är den goda doften som sprider sig i huset efter att du har rengjort golvet!

Redaktionen har testat att såpskura golvet – läs vår enkla steg för steg-guide här. 

Du behöver:

  • Hink
  • Skurborste med skaft
  • Golvmopp
  • Trasa
  • Linoljesåpa

Gör så här:

1. Blötlägg golvet

Blötlägg några plankor i taget (använd rikligt med vatten) med golvmoppen. Det är viktigt att den bit av golvet som du ska skura är helt blöt. Såpa på torrt golv ger mörka fläckar.

 

2. Blanda linoljesåpa med kallt vatten

Blanda ut linoljesåpa i en hink med kallt vatten. Läs på förpackningen för anvisning om mängd såpa. Tänk på att det är väldigt viktigt att du använder kallt vatten när du såpskurar golvet – använder du varmt vatten kan ditt trägolv bli missfärgat och grått. 

3. Skura trägolvet

Blöt skurborsten i såphinken. Skura trägolvet i träplankornas riktning. Tips: Blötlägg en bit i taget (t.ex. tre plankor i taget) och skura sedan direkt. På så sätt jobbar du mer systematiskt och det blir enklare att komma ihåg var du redan har skurat. 

4. Extra linoljesåpa på fläckar

Svårt att skura bort vissa fläckar? Lägg en liten mängd linoljesåpa direkt på skurborsten och borsta bort fläcken.

5. Våttorka golvet

När du har skurat klart hela golvet är det dags att våttorka det med rent vatten. Häll kallt vatten i en ny hink och använd golvmoppen för att torka bort linoljesåpan. Du kan behöva göra det fler gånger innan den är helt borta. Torka sedan rent golvet med en trasa. 

Klart!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar