Lägga nytt golv – gör det själv

Att lägga nytt golv är hyfsat enkelt, men det kräver att du har tålamod och är noggrann. Det är idag enklare att göra då det finns olika varianter med ett så kallat klick-system. Även om man kan anlita en golvläggare kan man spara på kostnaderna genom att göra det själv. I denna artikeln guidar vi dig steg för steg hur du både smidigt och effektivt lägger golv med klicksystem på egen hand.


Klickgolv 

Till skillnad från vanligt golv så sker golvläggningen utan lim vilket är fördelaktigt då du sparar tid samt undviker onödiga kemikalier. Arbetet kräver inte någon större kunskap och kan utföras av en nybörjare. Tänk på att välja material som passar till det utrymme där du tänkt ha golvet. Exempelvis passar linoleum till kök, parkett till vardagsrum, hall eller sovrum etcetera. Innan du bestämmer dig bör du kolla upp så att klickgolvet är godkänt för utrymmet. 

Vilket golv ska jag välja?

Det finns ett antal olika varianter av klickgolv och det kan vara klurigt att veta exakt vilken typ man ska ha och varför. Nedan listar vi fyra av de mest vanliga klickgolven och dess egenskaper:

Vinyl

Ljuddämpande och mångsidigt. Lätt att sköta och är tåligt och hygieniskt.

Linoleum

Är slitstarkt och lätt att underhålla. 

Laminat

Laminat är slitstarkt och har ett stort urval dekorer. Det är även lättskött och går att köpa till ett bra pris. Översta lagret består av plast men ser ut som trä.

Parkett

Har ett naturligt utseende där översta lagret består av riktig trä. Parkett är kvalitativt och tåligt. Dessutom håller det formen vid varierande fuktighet. 

 

Några av de butiker du kan vända dig till som har ett brett utbud av klickgolv till rimliga priser är: Ikea, Golvpoolen, Byggmax, Hornbach, Bauhaus

Verktyg

Fördelen med klickgolv är att du knappt behöver några verktyg. Lägger du vanligt golv behövs vanligtvis många olika verktyg såsom måttband, vattenpass, hammare, cirkelsåg, skruvdragare, borrmaskin vinkelmåttm.m. 

Golvläggning steg för steg 

  1. Undersök det befintliga golvet

Även om du redan har ett befintligt golv så går det att lägga klickgolvet ovanpå eftersom det läggs flytande. Detta innebär att golvet limmas på båda långsidorna och ändarna men inte mot underlaget. Dock rekommenderar vi att du tar bort golvet om det är enkelt att göra. På så sätt slipper du krångla med att höja trösklar och lister. Om du hittar ojämnheter i ditt gamla golv så går det att få bort med spackel eller lumppapp. Det viktigaste är att ytan är jämn och fin. Om du lägger det nya golvet på ett gammalt underlag är det bra att såga bort en bit av foderlisterna. Foderlister är till för inramning runt dörrar. 

  1. Sockel eller smyglist

Du kan själv välja om du vill ta bort de befintliga golvsocklarna och återmontera dem mot det nya golvet, eller om du istället vill låta dem sitta kvar och montera en smyglist. Innan du påbörjar golvläggningen ska du se till så det är fritt från damm. Dammsuga noggrant överallt.   

  1. Ljuddämpning

En nackdel med klickgolv är att det ofta ger ifrån sig lätt irriterande stegljud. För att undvika detta kan du lägga golvet på ett underlag som är stegljudsdämpande. Detta kallas underlagsfoam och finns att köpa på tex www.bauhaus.se. Börja med att se till att golvet är fritt från damm. Rulla sedan ut underlaget på hela golvet för maximal effekt. Ett tips är att rita streck på mattan för att konstant hålla koll att du lägger brädorna i rätt riktning.

  1. Mät

Mät ut golvet så att du enklare kan planera för hur brädorna ska läggas. Det rekommenderas att skarvar ska förskjutas minst 25 cm från rad till rad och bitarna som avslutar raderna bör helst vara under 20–25 cm. 

  1. Lägga golv

Första steget är att bestämma varifrån du vill börja. Ta alla brädor och lägg i den delen där du kommer att avsluta arbetet. Det kan hända att du kommer behöva såga till den första och sista plankan. För att avgöra detta börjar du med att mäta en planka och därefter mäter du upp rummet med hjälp av denna så slipper du riskera att mätning blir fel. Med hjälp av en sticksåg kan du snabbt och enkelt såga brädorna. För att göra en rak kapning är det bäst att använda en cirkelsåg, handsåg eller kap och geringssåg.   

  1. Förbered och mät avståndet mellan plankor och vägg

Se efter hur brädorna ligger. Ligger de för hårt mot dörrbladen kommer du behöva kapa en bit av dörren i underkant. Se till så det är minst 10 mm mellan golvet och väggen eftersom klickgolvet inte får läggas ända ut till väggen. Se till så att avståndet blir lika stort överallt. Du kan lägga klossar mot väggen, men om du använder parkett är det en dum idé. Trä är ett levande material och det kommer då bildas bubblor. För att förhindra detta kan du istället sätta kilar mellan väggen och plankan. Kilarna gör så att man inte riskerar att putta till laminatskivorna så att de hamnar tätt intill väggen.    

  1. Klicka i brädorna

Brädorna klickas ihop längs ena kortsidan och längs ena långsidan. Efter att du satt ihop flera brädor kan du använda en hammare för att knacka fast dem på plats. Dock brukar det räcka med att bara trycka fast dem. Undvik att banka hårt då det finns risk för att du förstör brädorna. 

  1. Slutligen

När du är klar med golvläggningen är det bara de sista detaljerna kvar. Antingen monterar du tillbaka golvsocklarna om du tog bort dem eller så monterar du på smyglisterna mot den befintliga sockeln.

Vill du veta hur man underhåller trägolv? Läs mer här: Ytskiktsbehandling och underhåll av trägolv

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar