Enkla knepen: Så avkalkar du kaffebryggaren

Är du en van kaffedrickare som använder bryggaren varje dag? Då kan det vara dags att rengöra den! Här går vi igenom hur du bäst och enklast avkalkar kaffebryggaren.

avkalka kaffebryggare

En nybryggd kopp kaffe är ett måste för många på morgonen. Om du använder kaffebryggaren varje dag, eller kanske flera gånger om dagen, så bildas det kalk i den efter ett tag. Hur mycket kalk som fastnar i din bryggare beror bland annat på kalkhalten i ditt kranvatten. Här har vi samlat enkla knep för att avkalka din kaffebryggare och få den fräsch igen. 

Se till att hålla kaffebryggaren ren

Ett sätt att få kaffebryggaren att hålla sig fräsch längre är att ta för vana att alltid skölja ur delarna när du har bryggt ditt kaffe. Se till att skölja ur kannan och även delen där kaffefiltret sitter. Diska kannan försiktigt med ljummet vatten och några droppar diskmedel ett par gånger per vecka så att eventuella avlagringar och kafferesten försvinner. Det kan också vara en idé att bara köra igenom vatten i systemet, det vill säga låta vatten värmas och rinna genom systemet utan att du brygger kaffe. 

Avkalka med kalklösning eller ättika

Trots att du håller kaffebryggaren ren, så är det ofrånkomligt att kalklagringar bildas efter ett tag. När du ser kalken med blotta ögat så är det dags för en rengöring. I handeln finns olika kalklösningsmedel som är anpassade till olika kaffebryggare. Men det går även att avkalka bryggaren med ättika. 

Oavsett om du använder ett anpassat avkalkningsmedel eller ättika så är det viktigt att brygga igenom vatten i bryggaren efter att du har använt medlet, för att slippa lukt och smak av preparatet. 

I vanliga mataffärer hittar du ättika och då är det ofta den 12-procentiga så kallade ättiksspriten som man hittar på hyllan. Det går lika bra att använda inläggningsättika eller matättika, två produkter som har en lägre procenthalt ättikssyra kontra vatten jämfört med den vanliga ättiksspriten. Ju mer kalk du har i bryggaren desto högre procenthalt ättiksyra behövs för att få bort alla avlagringar. 

Läs också: Panik! Kaffefiltret är slut! Här är lösningen

Späd med vatten

Späd ättikan med vatten och kör sedan blandningen genom bryggaren. Börja med en låg koncentration ättika, och går inte avlagringarna bort så testar du med en högre koncentration ättika tills kalken försvinner. 

Om du inte har avkalkat din kaffebryggare tidigare och börjar se kalkavlagringar, så testa en blandning av 1 deciliter ättikssprit (12-procentig) och 6 deciliter vatten. Blanda ättikssprit och vatten direkt i bryggaren och sätt sedan på kaffebryggaren. 

När hälften av blandningen har gått igenom systemet så stänger du av kaffebryggaren. Låt bryggaren stå avstängd i 10–15 minuter, och sätt sedan på den igen. Låt resten av ättiksblandningen bryggas igenom kaffebryggaren och häll sedan ut innehållet ur kannan. Låt kannan svalna något och diska den sedan med några droppar diskmedel i ljummet vatten. 

Läs alltid bruksanvisningen

För att vara säker på att du inte förlorar garantin på din kaffebryggare så ska du alltid läsa dess bruksanvisning. Vissa modeller avråder från att avkalka med ättikssprit och hänvisar till avsedda kalklösningar anpassad för modellen. 

Ett skonsammare rengöringsmedel än ättika är citronsyra, som inte heller ger den där fräna doften som ättikssprit ger. Om du hellre vill avkalka din bryggare med citronsyra, så är 3 teskedar citronsyra och 6 deciliter vatten en bra blandning att testa till en början. 

Skölj ur och njut av fräscht kaffe

Oavsett vilket rengöringsmedel du använder, så behövs en rejäl ursköljning efter avkalkningen. Skölj ur alla delar av kaffebryggaren och brygg sedan 5 kannor vatten genom systemet. När vattnet som bryggts genom kaffebryggaren inte längre luktar eller smakar av medlet du använt dig av, så är det dags att brygga en fräsch kopp kaffe! 

Läs också: 7 skäl att spara kaffesumpen


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar