Superenkla knepet – så rengör du tvättmaskinen

Luktar det surt i tvättmaskinen? Här är redaktionens bästa knep!

Har du en gammal tvättmaskin? Efter några år kan maskinen utsöndra en sur lukt, och maskinen kanske inte tvättar dina kläder ordentligt längre. Som tur är så finns det ett enkelt knep som gör tvättmaskinen som ny igen.

Varför luktar det surt i tvättmaskinen?

Felaktig dosering av tvätt- och sköljmedel kan få tvättmaskinen att kalka igen och förkorta maskinens livslängd. De låga tvätttemperaturer som många av oss kör på kan ge upphov till bakterier, vilket i sin tur gör att det luktar surt.

Så rengör du tvättmaskinen

Du behöver:

  • Rengöringsmedel
  • Citronsyra 

Rengör maskinen

Börja med att rengöra filtret. Kör en tvätt vid 60ºC med tvättmedel, men utan kläder. Rengör filtret igen. Upprepa tvättningen två-tre gånger tills det inte finns mer smuts i filtret. Kör sedan en 60ºC tvätt utan tvättmedel för att skölja maskinen ordentligt. 

Läs även: Så undviker du statiska kläder

Avkalka med citronsyra

Då har tiden kommit för den verkliga avkalkningen. Häll 30 g citronsyra i facket och tvätta igen vid 60° C. Upprepa proceduren tre gånger. Avsluta med att köra ett 60ºC program utan tvättmedel eller citronsyra.

Rengör maskinens yttre delar

Rengör tvättmaskinens utsida med ett mildare rengöringsmedel och torka av det med en mjuk trasa. Rengör även tvålfacket ordentligt. 

 
TV: Redaktionens bästa klipp!
I SAMARBETE MED MILLIONMIND

Gör trädgårdsquizet och vinn presentkort på Plantagen!

Vill du fixa höstfint i hemmet och i trädgården? Tävla om presentkort på 1 000 kr hos Plantagen i vårt roliga quiz om trädgård, blommor och plantering!
plantagen

Svara på 5 frågor om trädgård, blommor och plantering och var med och tävla om presentkort på Plantagen.

En vinnare får ett presentkort på Plantagen värt 1 000 kr. Dessutom vinner två slumpade tävlingsdeltagare varsitt presentkort à 500 kr st.

För att delta i tävlingen, svara på frågorna i quizet nedan.

Se våra andra tävlingar här.

Mest lästa artiklar