Ljuvlig cheesecake med vit choklad och citron

Dags för kalas? Prova denna vackert citrongula cheesecake som är syrlig, söt och alldeles, alldeles underbar.

cheesecake

Cheesecake är en perfekt festtårta som räcker till många! Och den här gula varianten med citron lyser verkligen upp fikabordet. Här bjuder Alma Hassan på receptet ur kokboken Food to share (Bonnier Fakta, 2024).

Cheesecake med vit choklad och citron

Du behöver:

(12 bitar)

Botten:

  • 150 g smör
  • 300 g digestivekex

Fyllning:

  • 200 g vit choklad
  • 600 g färskost
  • 3 dl florsocker
  • 3 dl vispgrädde

Lemoncurd:

  • 2 dl nypressad citronsaft (ca 3 citroner)
  • zest av 3 citroner
  • 4 äggulor
  • 1 ägg
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 100 g rumsvarmt smör

Dekoration:

  • citronskivor
  • myntablad

Gör så här:

  1. Smält smöret till kexbotten i en kastrull. Mixa kexen till fina smulor i en matberedare. Blanda kexsmulorna med smöret. Tryck ut till en jämn botten i en rund springform, 22–24 centimeter i diameter. Ställ in i kylen medan du gör fyllningen.
  2. Smält chokladen över ett vattenbad. Vispa färskost med florsocker med en elvisp. Häll ner grädden och fortsätt vispa försiktigt i 2–3 minuter, till en len men ändå ganska fast smet. Vänd ner chokladen och vispa försiktigt ihop.
  3. Bred ut fyllningen över kexbotten. Ställ in formen i kylen i minst 4 timmar eller över natten.
  4. Häll citronsaft, zest, äggulor, ägg och socker i en vid kastrull. Värm under omrörning på medeltemperatur i 5–10 minuter, tills krämen tjocknar. Ta bort kastrullen från plattan och vispa ner smöret. Sila sedan lemon curden och låt svalna helt.
  5. Bred ut lemon curden över cheesecaken och ställ sedan in den i kylen så att den sätter sig.
  6. Dekorera cheesecaken med citronskivor och mynta.
cheesecake
Receptet är hämtat ur Food to share av Alma Hassan (Bonnier Fakta, 2024).

Läs också: Sötsyrlig citronpaj med stiliga ränder


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar