Cheesecake är en perfekt festtårta som räcker till många! Och den här gula varianten med citron lyser verkligen upp fikabordet. Här bjuder Alma Hassan på receptet ur kokboken Food to share (Bonnier Fakta, 2024).
Cheesecake med vit choklad och citron
Du behöver:
(12 bitar)
Botten:
- 150 g smör
- 300 g digestivekex
Fyllning:
- 200 g vit choklad
- 600 g färskost
- 3 dl florsocker
- 3 dl vispgrädde
Lemoncurd:
- 2 dl nypressad citronsaft (ca 3 citroner)
- zest av 3 citroner
- 4 äggulor
- 1 ägg
- 1 1/2 dl strösocker
- 100 g rumsvarmt smör
Dekoration:
- citronskivor
- myntablad
Gör så här:
- Smält smöret till kexbotten i en kastrull. Mixa kexen till fina smulor i en matberedare. Blanda kexsmulorna med smöret. Tryck ut till en jämn botten i en rund springform, 22–24 centimeter i diameter. Ställ in i kylen medan du gör fyllningen.
- Smält chokladen över ett vattenbad. Vispa färskost med florsocker med en elvisp. Häll ner grädden och fortsätt vispa försiktigt i 2–3 minuter, till en len men ändå ganska fast smet. Vänd ner chokladen och vispa försiktigt ihop.
- Bred ut fyllningen över kexbotten. Ställ in formen i kylen i minst 4 timmar eller över natten.
- Häll citronsaft, zest, äggulor, ägg och socker i en vid kastrull. Värm under omrörning på medeltemperatur i 5–10 minuter, tills krämen tjocknar. Ta bort kastrullen från plattan och vispa ner smöret. Sila sedan lemon curden och låt svalna helt.
- Bred ut lemon curden över cheesecaken och ställ sedan in den i kylen så att den sätter sig.
- Dekorera cheesecaken med citronskivor och mynta.
Läs också: Sötsyrlig citronpaj med stiliga ränder