Fina fisken – med doft av citron. En medelhavsinspirerad rätt som är räddaren i nöden när tiden tryter.
Fisk i vin och citron
4 portioner
Du behöver:
- 1 dl torrt, vitt vin
- ¾ dl olivolja
- 4 fiskfiléer, gärna gös, sej eller torsk
- 1 citron
- ¼ fänkål
- 1 vitlöksklyfta
- 1 liten zucchini
- några cocktailtomater
- 1 salladslök eller 1 färsk lök
- salt och svartpeppar
Till servering:
- Kokt potatis
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader. Häll vin och olja i en ugnsform, vänd fisken i vinspadet och låt ligga kvar.
- Skär citron, fänkål, vitlöksklyfta och zucchini tunt, halvera tomaterna och dela löken.
- Vänd ner grönsakerna och citronskivorna i spadet, salta och peppra. Baka i ugnen tills fisken är vit och fast, i 15–20 minuter. Servera med kokt potatis.
Receptet är hämtat ur Olivoljeboken av Sanna Töringe (Bokförlaget Arena, 2023).
Psst! Här får du Sanna Töringes bästa olivoljetips.