Sur, fräsch och snygg – baka Jenny Warséns godaste citronpaj, som med fördel görs dagen innan kalaset.
Sötsur citronpaj
(12 bitar)
Du behöver:
- 175 g smör + lite till formen
- 3 dl vetemjöl
- 1 dl strösocker
- ½ tsk bakpulver
Fyllning:
- 3 ägg
- 2 ½ dl strösocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 ½ dl vispgrädde
- 2 citroner, saft och finrivet skal
Till servering:
- florsocker
- 3 dl vispgrädde
Så här gör du:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Smöra en pajform, ca 24 cm i diameter.
- Smält smöret och låt det svalna.
- Rör ihop mjöl, socker och bakpulver. Tillsätt smöret. Arbeta raskt ihop till en pajdeg.
- Tryck ut degen i pajformen. Låt stå svalt i kylen medan du gör fyllningen.
- Vispa ihop ägg, strösocker och vaniljsocker för hand. Tillsätt vispgrädde, citronskal och pressad saft. Rör till en jämn smet.
- Häll citronfyllningen i pajskalet.
- Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter, eller tills fyllningen ”stannat”.
- Låt svalna i ett par timmar, eller gärna över natten, i kylskåp.
- För att göra ränder: lägg pappersremsor över pajen och pudra med florsocker. Servera med lättvispad grädde.
Receptet är hämtat ur kokboken ”Jennys söta” av Jenny Warsén.
Läs också: Kärleksmums med silkeslen glasyr – klassiskt recept