Sötsyrlig citronpaj med stiliga ränder

I väntan på våren piggar vi upp humöret med en syrlig och fräsch citronpaj. Dags för kalas!

sötsyrlig citronpaj

Sur, fräsch och snygg – baka Jenny Warséns godaste citronpaj, som med fördel görs dagen innan kalaset.

Sötsur citronpaj

(12 bitar)

Du behöver: 

  • 175 g smör + lite till formen
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl strösocker
  • ½ tsk bakpulver

Fyllning:

  • 3 ägg
  • 2 ½ dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 ½ dl vispgrädde
  • 2 citroner, saft och finrivet skal

Till servering:

  • florsocker
  • 3 dl vispgrädde
citronpaj

Så här gör du:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smöra en pajform, ca 24 cm i diameter.
  3. Smält smöret och låt det svalna.
  4. Rör ihop mjöl, socker och bakpulver. Tillsätt smöret. Arbeta raskt ihop till en pajdeg.
  5. Tryck ut degen i pajformen. Låt stå svalt i kylen medan du gör fyllningen.
  6. Vispa ihop ägg, strösocker och vaniljsocker för hand. Tillsätt vispgrädde, citronskal och pressad saft. Rör till en jämn smet.
  7. Häll citronfyllningen i pajskalet.
  8. Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter, eller tills fyllningen ”stannat”.
  9. Låt svalna i ett par timmar, eller gärna över natten, i kylskåp.
  10. För att göra ränder: lägg pappersremsor över pajen och pudra med florsocker. Servera med lättvispad grädde.

Receptet är hämtat ur kokboken ”Jennys söta” av Jenny Warsén.

Läs också: Kärleksmums med silkeslen glasyr – klassiskt recept


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar