Mjuk, saftig och med mycket kaffe- och chokladsmak. Så kan man beskriva det populära bakverket kärleksmums, chokladkakan som ofta bakas i långpanna och brukar toppas med glasyr och riven kokos. Här är ett grundrecept på den smarriga godsaken!
Kärleksmums i långpanna
Det här behöver du:
- 250 g smör
- 5 ägg
- 5 dl socker
- 5 dl vetemjöl
- 1,5 dl kakao
- 3 tsk bakpulver
- 2 tsk vaniljsocker
- 2,5 dl mjölk
Glasyr:
- 100 g smör
- 5 dl florsocker
- 3 msk kakao
- 2 tsk vaniljsocker
- 0,5 dl kallt kaffe (gärna starkt)
Garnering:
- 1 dl riven kokos
Så här gör du:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Smält smöret, låt svalna.
- Vispa socker och ägg pösigt i en bunke. Ta gärna hjälp av elvisp.
- Blanda alla torra ingredienser i en separat skål. Rör sedan ner i bunken med äggblandningen.
- Häll ner smöret och mjölken. Rör om till en jämn smet.
- Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna. Häll ner smeten på bakplåtspappret och grädda sedan kakan mitt i ugnen i 20 minuter.
- Smält smöret till glasyren. Blanda sedan i de andra ingredienserna och rör till en jämn smet.
- När kakan har svalnat, bred ut glasyren ovanpå. Strö därefter på kokosflingor.
- Låt glasyren stelna och skär därefter upp kakan i rutor.
Variera din kärleksmums med andra toppings
Den vanligaste toppingen på kakan är utan tvekan kokosflingor, men även strössel är vanligt. Använd gärna färgglatt strössel – det blir riktigt festligt! Eller skänk bakverket en salt touch genom att strö över krossade salta jordnötter.
Andra namn på klassiska kakan
Kärt barn har många namn, kärleksmums kallas nämligen också för mockarutor, snoddas, chokladrutor, kramforskaka, kokosrutor och fiffirutor.
Läs också: Saffransmums med doft av jul!