Saffransmums
(16 bitar)
Du behöver:
- 150 g smör
- 1 1/2 dl mjölk
- 1/2 g saffran
- 2 ägg
- 3 dl strösocker
- 4 1/2 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
Till glasyren:
- 75 g smör
- 1 msk vispgrädde
- 1/2 g saffran
- 3 1/2 dl florsocker
- 1 1/2 dl kokosflingor
Gör så här:
- Smält smöret och blanda med mjölk och saffran. Låt svalna.
- Vispa ägg och strösocker fluffigt med elvisp i en skål. Blanda i vetemjöl, bakpulver och smörblandningen och rör till en jämn smet.
- Häll i en form 20 x 20 cm klädd med bakplåtspapper.
- Grädda i 175 grader i cirka 25 minuter. Låt svalna.
- Rör ihop glasyren. Smält smöret och blanda i grädde och saffran. Låt svalna och rör sedan ihop med florsocker till en jämn glasyr. Bred den över kakan och avsluta med att strö över kokos.
- Skär i rutor.
Receptet på saffransmums är hämtat från boken ”Baka julens goda” av Katarina Kling (Semic, 2023).
Läs också: Så gör du lyxig fransk nougat