Mums med doft av jul!

Älskar du kärleksmums borde du testa julversionen: saffransmums. De saftiga rutorna är det perfekta fikat till glöggen.

saffransmums

Saffransmums

(16 bitar)

Du behöver:

  • 150 g smör
  • 1 1/2 dl mjölk
  • 1/2 g saffran
  • 2 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 4 1/2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver

Till glasyren:

  • 75 g smör
  • 1 msk vispgrädde
  • 1/2 g saffran
  • 3 1/2 dl florsocker
  • 1 1/2 dl kokosflingor

Gör så här:

  1. Smält smöret och blanda med mjölk och saffran. Låt svalna.
  2. Vispa ägg och strösocker fluffigt med elvisp i en skål. Blanda i vetemjöl, bakpulver och smörblandningen och rör till en jämn smet.
  3. Häll i en form 20 x 20 cm klädd med bakplåtspapper.
  4. Grädda i 175 grader i cirka 25 minuter. Låt svalna.
  5. Rör ihop glasyren. Smält smöret och blanda i grädde och saffran. Låt svalna och rör sedan ihop med florsocker till en jämn glasyr. Bred den över kakan och avsluta med att strö över kokos.
  6. Skär i rutor.
saffransmums

Receptet på saffransmums är hämtat från boken ”Baka julens goda” av Katarina Kling (Semic, 2023).

Läs också: Så gör du lyxig fransk nougat


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar