God jul gottegrisen – så gör du lyxig fransk nougat

Vill du fylla gottebordet med hembakat julgodis eller ge bort något sött i julklapp? Då är fransk nougat perfekt! Så här gör du!

fransk nougat

Fransk nougat med pistagenötter, mandlar och tranbär

Du behöver:

(Ca 36 bitar)

  • 2 3/4 dl strösocker
  • 1 dl flytande honung
  • 1 dl glykossirap
  • 1 dl vatten
  • 2 äggvitor
  • 1/2 dl strösocker till äggvitorna
  • 2 dl skållad sötmandel
  • 2 dl pistagenötter
  • 2 dl torkade tranbär
  • florsocker

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Koka strösocker, honung, glykossirap och vatten i en kastrull tills sockerlagen når 148 grader. Vispa under tiden äggvitorna och ½ dl strösocker luftigt med elvisp i en skål.
  3. Häll sedan sockerlagen långsamt i en tunn stråle över marängsmeten och vispa i cirka 10 minuter tills den är vit och luftig.
  4. Värm under tiden mandlar och pistagenötter i ugnen i cirka 5 minuter. De ska bara bli varma, inte ta färg.
  5. Vänd ner de varma nötterna och torkade tranbären i smeten och blanda runt.
  6. Ha ut smeten på ett bakplåtspapper pudrat med florsocker. Pudra lite florsocker ovanpå och tryck ut smeten försiktigt så att den blir 2 cm tjock. Låt stelna i rumstemperatur i 6 timmar.
  7. Skär nougaten i bitar med en oljad kniv.
  8. Förvara nougaten i rumstemperatur i en burk med tättslutande lock.
fransk nougat

Receptet på fransk nougat är hämtat från kokboken Baka julens goda av Katarina Kling (Semic, 2023).

Läs också: Briljera med en vacker vintercocktail – julröd granatäppelmojito!


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar