Fransk nougat med pistagenötter, mandlar och tranbär
Du behöver:
(Ca 36 bitar)
- 2 3/4 dl strösocker
- 1 dl flytande honung
- 1 dl glykossirap
- 1 dl vatten
- 2 äggvitor
- 1/2 dl strösocker till äggvitorna
- 2 dl skållad sötmandel
- 2 dl pistagenötter
- 2 dl torkade tranbär
- florsocker
Gör så här:
- Sätt ugnen på 150 grader.
- Koka strösocker, honung, glykossirap och vatten i en kastrull tills sockerlagen når 148 grader. Vispa under tiden äggvitorna och ½ dl strösocker luftigt med elvisp i en skål.
- Häll sedan sockerlagen långsamt i en tunn stråle över marängsmeten och vispa i cirka 10 minuter tills den är vit och luftig.
- Värm under tiden mandlar och pistagenötter i ugnen i cirka 5 minuter. De ska bara bli varma, inte ta färg.
- Vänd ner de varma nötterna och torkade tranbären i smeten och blanda runt.
- Ha ut smeten på ett bakplåtspapper pudrat med florsocker. Pudra lite florsocker ovanpå och tryck ut smeten försiktigt så att den blir 2 cm tjock. Låt stelna i rumstemperatur i 6 timmar.
- Skär nougaten i bitar med en oljad kniv.
- Förvara nougaten i rumstemperatur i en burk med tättslutande lock.
Receptet på fransk nougat är hämtat från kokboken Baka julens goda av Katarina Kling (Semic, 2023).
Läs också: Briljera med en vacker vintercocktail – julröd granatäppelmojito!