Skaldjurspasta på italienska

Sugen på pasta? Gör som Dante Zia och släng ihop en riktigt god skaldjurspasta med bläckfisk, musslor och vitt vin. Smaka, blunda – och du är i Italien!

skaldjurspasta

Skaldjurspasta är både lätt att laga och inte så tung mat – en perfekt rätt för en romantisk middag. Här bjuder Dante Zia på sitt recept ur kokboken Dantes Italien (Mondial, 2024).

– Detta är min kusin Massimos favoritpasta. Han hävdade länge att det inte gick att göra lika god skaldjurspasta hemma som på hans favoritrestaurang Meno Male. Jag antog utmaningen, och lagade en skaldjurspasta som till och med godkändes av Massimo, skriver Dante i boken.

Skaldjurspasta

Du behöver:

(4 personer)

Enkel skaldjursfond:

  • 500 g råa räkor med skal – eller havskräftor, eller hummer
  • Olivolja
  • 2 msk tomatpuré
  • 0,5 dl torrt vitt vin
  • 3 dl kallt vatten

Pasta:

  • Cirka 500 g vongolemusslor eller blåmusslor
  • 1 finhackad schalottenlök
  • Olivolja
  • Cirka 200 g bläckfisk, skuret i små bitar
  • 1 dl torrt vitt vin
  • Salt
  • Strösocker
  • Lite piri piri
  • Cirka 400 g spaghetti – helst bronsvalsad och ännu hellre spaghettoni (en tjockare spaghetti)
  • Persilja – finhackad

Gör så här:

Enkel skaldjursfond:

  1. Skala räkorna och fräs skalen i olivolja i en stekpanna tills de är fint rostade,
    de ska bli gyllene men inte brända. Ställ undan räkköttet till pastan.
  2. Tillsätt tomatpuré och fräs på någon minut under omrörning så att det inte
    bränner.
  3. Häll på vinet och låt det koka in.
  4. Tillsätt cirka 3 dl kallt vatten och låt fonden sjuda i 20 minuter på låg värme.
  5. Sila och låt vätskan reducera till ungefär hälften.

Pasta:

  1. Under tiden skaldjursfonden sjuder, rensa musslorna genom att ta bort skägget och skrapa bort lösa grejer på skalen som vi inte vill ha i pastan.
  2. När fonden är silad påbörjar du tillagningen av såsen till pastan.
  3. Sätt på pastavattnet. Var försiktig med saltet i pastavattnet, skaldjuren kan vara salta så här får man vara lite restriktiv!
  4. Finhacka schalottenlök och fräs den i några matskedar olivolja tills den är mjuk och glansig. Den ska inte få färg.
  5. Skär bläckfisken i små bitar och lägg ner den.
  6. Tillsätt vinet och låt det sjuda på låg värme i ungefär 10–15 minuter, tills bläckfisken är mör.
  7. Höj värmen och lägg i musslorna. Täck med lock och låt puttra tills musslorna öppnat sig.
  8. Häll i skaldjursfonden och håll det hela varmt på låg värme under lock.
  9. Lägg ner pastan i kokvattnet och koka, den ska inte bli helt klar. Koka den 7 minuter om den ska koka 10 minuter till exempel.
  10. Lyft över pastan i såsen tillsammans med skaldjuren och cirka 0,5 dl pastavatten och låt pastan gå klart i såsen. Det värsta jag vet är överkokta och torra skaldjur, därför lägger jag ner skaldjuren i såsen först på slutet.
  11. Tillaga pastan i såsen tills den är al dente. Nu borde såsen vara simmig och krämig. Smaka av med salt, strösocker och piri piri för lite hetta. Avsluta med att vända ner finhackad persilja. Ät genast.
Receptet på skaldjurspasta är hämtat ur kokboken Dantes Italien av Dante Zia (Mondial, 2024).

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar