Purjolökssoppa med potatis är både billigt, mättande och gott! Och i kocken Paul Svenssons version får den sällskap av vackra och frasiga smördegssticks, fyllda med getost, björnbär, rosmarin och ätliga blommor. Här är receptet!
Purjolökssoppa med getost- och björnbärssticks
Du behöver:
(4 portioner)
- 1 stor purjolök
- 2 mjöliga potatisar
- 5 dl mjölk
- 2 dl vatten
- 3 dl kall vispgrädde
- 1 rektangulärt ark färsk smördeg, ca 250 g
- 100 g getost
- 20 färska björnbär
- 3 msk hackad färsk rosmarin
- salt, nymalen svartpeppar
- ätliga blommor, till garnering
- olivolja, till stekning + att droppa över
Gör så här:
- Skär purjolökens gröna del i skivor. Skölj noga och lägg i en kastrull.
- Skala och skiva potatisen. Lägg ner i kastrullen och häll i mjölk och vatten. Salta och peppra. Koka på hög värme under lock tills potatisen är mjuk. Mixa direkt och tillsätt grädden. Smaka eventuellt av med lite mer salt.
- Skär den vita delen av purjolöken i skivor och fräs den mjuk i olja i en panna. Smaka av med salt och peppar.
- Värm ugnen till 200 grader med varmluft.
- Skär smördegen i 2 cm breda längder. Fördela det vita på purjolöken över längderna och smula över getost.
- Dela björnbären och kläm fast dem med jämna mellanrum på smördegslängderna. Strö över rosmarin.
- Baka i ugnen tills smördegen är gyllene och krispig. Ta ut, droppa över olja och salta och peppra. Låt svalna i ett par minuter.
- Servera soppan varm – gärna med några droppar olivolja – tillsammans med smördegssticksen.
Läs också: Krämig risotto med saffran och svartkål