Purjolökssoppa med getost- och björnbärssticks

Laga purjolökssoppa på kocken Paul Svenssons vis – här bjuder han på det lättlagade receptet.

purjolökssoppa

Purjolökssoppa med potatis är både billigt, mättande och gott! Och i kocken Paul Svenssons version får den sällskap av vackra och frasiga smördegssticks, fyllda med getost, björnbär, rosmarin och ätliga blommor. Här är receptet!

Purjolökssoppa med getost- och björnbärssticks

Du behöver:

(4 portioner)

  • 1 stor purjolök
  • 2 mjöliga potatisar
  • 5 dl mjölk
  • 2 dl vatten
  • 3 dl kall vispgrädde
  • 1 rektangulärt ark färsk smördeg, ca 250 g
  • 100 g getost
  • 20 färska björnbär
  • 3 msk hackad färsk rosmarin
  • salt, nymalen svartpeppar
  • ätliga blommor, till garnering
  • olivolja, till stekning + att droppa över

Gör så här:

  1. Skär purjolökens gröna del i skivor. Skölj noga och lägg i en kastrull.
  2. Skala och skiva potatisen. Lägg ner i kastrullen och häll i mjölk och vatten. Salta och peppra. Koka på hög värme under lock tills potatisen är mjuk. Mixa direkt och tillsätt grädden. Smaka eventuellt av med lite mer salt.
  3. Skär den vita delen av purjolöken i skivor och fräs den mjuk i olja i en panna. Smaka av med salt och peppar.
  4. Värm ugnen till 200 grader med varmluft.
  5. Skär smördegen i 2 cm breda längder. Fördela det vita på purjolöken över längderna och smula över getost.
  6. Dela björnbären och kläm fast dem med jämna mellanrum på smördegslängderna. Strö över rosmarin.
  7. Baka i ugnen tills smördegen är gyllene och krispig. Ta ut, droppa över olja och salta och peppra. Låt svalna i ett par minuter.
  8. Servera soppan varm – gärna med några droppar olivolja – tillsammans med smördegssticksen.
purjolökssoppa
Receptet på purjolökssoppa är hämtat från Paul Svenssons bok Frukt & bär A–Ö (Bonnier fakta, 2024).

Läs också: Krämig risotto med saffran och svartkål


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar