Krämig risotto med saffran och svartkål

Härligt värmande vintermat! Laga denna saffransdoftande risotto, som känns lyxig utan att vara dyr, och lyser som guld på tallriken.

risotto

Risotto är både gott och mättande – och passar perfekt som vegorätt. Kocken Siri Barjes säsongsanpassade variant får härlig textur av svartkål, krämighet av mascarpone och en vacker gyllengul färg av saffran.

Risotto med svartkål, saffran och mascarpone

Du behöver:

(4 personer)

  • 1 stor gul lök
  • 4 vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja
  • Cirka 1 liter vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 4 dl risottoris
  • ½ g saffran
  • 3 dl vitt vin
  • 200 g svartkål
  • 5 msk smör
  • 50 g parmesan + mer till servering
  • 1 dl mascarpone, eller crème fraiche
  • Salt och svartpeppar

Gör så här:

  1. Hacka lök och vitlök smått.
  2. Värm olivoljan i en stor gryta och stek grönsakerna på medelvärme tills löken är mjuk.
  3. Fyll en annan stor kastrull med 1 liter vatten och smula ner en grönsaksbuljongtärning. Låt det koka upp och håll varmt.
  4. Tillsätt riset i grytan med löken och rör runt tills det börjar bli genomskinligt.
  5. Tillsätt saffran och rör runt.
  6. Höj värmen något och tillsätt vinet, låt det koka in i cirka 2 minuter.
  7. Skopa nu över lite av den varma buljongen i taget och häll i riset och grönsakerna. Rör runt och låt koka in. Häll på en slev till när vätskan har kokat in.
  8. Riv svartkålen i mindre bitar med händerna, ta inte med stjälken.
  9. Smält 1 msk smör i en stor stekpanna och stek kålen i ungefär 2 minuter, tillsätt ½ dl vatten, låt det koka ihop och ställ åt sidan.
  10. Fortsätt mata risotton med buljong tills den är precis klar. Smaka av! Riset ska vara klart men med en liten kärna i mitten.
  11. Ta risotton från värmen, tillsätt salt, peppar, 4 msk smör, parmesan och mascarpone.
  12. Lägg i hälften av kålen och blanda runt ordentligt. Tillsätt lite mer buljong så att du får en fin rinnig konsistens.
  13. Lägg upp i djupa tallrikar så att risotton breder ut sig, lägg på svartkål och riv på mer parmesan. Servera!
risotto

Receptet på risotto är hämtat från kokboken ”Kål hela året” av Siri Barje (Mondial, 2023).

Läs också: Smashed broccoli med lagrad ost


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar