Knåda, mjöla, blanda, jäsa och grädda. Det kan ta tid att se till att du får nybakat frukostbröd på bordet — men det behöver inte göra det. Här är ett recept på nattjästa frallor som endast tar några minuter att göra och jäsningen sker i kylskåpet när du sover.
Enkla att baka och fantastiskt goda.
Nattjästa frallor
Det här behöver du:
- 11 dl vetemjöl special
- 5 dl kallt vatten
- ½ paket färsk jäst (25 g)
- 2 tsk salt (alternativt 1 tsk flingsalt)
- 2–3 msk olivolja
- 2 msk flytande honung eller ljus sirap
Så här gör du:
- Smula ned jästen i en stor bunke.
- Tillsätt vattnet och blanda.
- Blanda ned olivolja, salt, honung/sirap i vätskan.
- Häll i mjölet och arbeta med degen. Blanda tills degen liknar en lite fastare gröt.
- Lägg på plastfolie och ställ in i kylskåpet över natten.
- Mjöla ett bord och häll ut degen.
- Arbeta inte in mer mjöl utan dela upp degen i portionsbitar och lägg på en plåt.
- Grädda i 10-12 minuter på 250 grader.
- Ta ut och låt svalna – och njut.
Läs också: Baka bröd i långpanna – prova dessa saftiga trekantsfrallor